Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms fredag 15.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Natt til fredag og fredag morgen kan det fremdeles ventes naturlig utløste våte snøskred. Vær varsom i områder med fokksnø i høyden og indre deler av regionen.

Skredfarevurdering

Natt til fredag og fredag morgen vil det fremdeles være fare for naturlig utløste våte flakskred og løssnøskred. I takt med at temperaturen synker vil det fuktige snødekket gradvis stabiliseres, men en skikjører vil kunne løse ut våte flakskred i den fuktige snøen.

Over mildværsgrensen vil det fremdeles være lett for skikjørere å løse ut skred i fokksnøen fra torsdag, og litt ny nedbør og vind først på fredagen vil legge opp mer snø flere leområder. Vinden minker mot formiddagen og dreier mot kvelden, men den sterkeste vinden kommer fra NV, så skredproblemet et mest utbredt i SØ-vendte leområder. Det vil være lett for skikjørere å løse ut skred i de ferske fokksnøflakene.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. februar 2019

Snøoverflata er i endring med pågående vær. Tidligere denne uka er det kommet mye snø, stedvis inntil 70 cm iløpet av ett par dager og kraftig vind fra SV har akkumulert mye snø i NØ-vendte leheng. Mildvær og plaskregn på torsdag vil fukte opp snødekket opp til 700 moh. Over mildværsgrensen torsdag vil det være mye fokksnø i leområder.

Trolig må en nå høyt til fjells for å finne intakte lag av kantkorn.

Onsdag formiddag er det meldt inn 2 naturlig utløste flakskred, str 1 og 2 i Senja-området. Tirsdag kveld rapporteres det om et str 1 skiløperutløst flakskred i Kvæfjord. Onsdag er det observert flere str 2 naturlig utløste flakskred i SØ-vendte leheng.

Torsdag er det meldt om rask temperaturstigning og mye vann i snøen. Frem til torsdag ettermiddag var det ikke meldt inn skredaktivitet, men med det været som var meldt torsdag, kan det ventes at det har gått en del naturlig utløste skred.

Fjellvær

Torsdag 14. februar 2019

21 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra vest om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Økende vind om formiddagen.

Fredag 15. februar 2019

10-14 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -4 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet. Minkende vind utover formiddagen. Dreiende mot kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS