Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen fredag 23.04.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er lett å løse ut fokksnøflak i skjermete leformasjoner. Høyt til fjells kan det og finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Bygevær vil opprettholde faren for å løse ut små fokksnøflak i snøsamlende formasjoner. Særlig utsatte er inngangen til bratte renner og heng i sydøstlig sektor.
Hvis sola får tak kan det gå enkelte små løssnøsked og rulleballer i lune, steinete formasjoner. Husk at selv små skred kan få store konsekvenser i eksponert terreng.

Det finnes vedvarende svake lag dypere i snødekket. Disse ligger generelt under hard fokksnø og er vanskelig å påvirke, men det kan ikke utelukkes at de kan løses ut av en enkelt skiløper på noen få plasser. Skred som går på dette laget kan bli store eller svært store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 22. april 2021

Det har kommet et lite påfyll med nysnø de siste døgnene, snøoverflaten er vindpakket myk eller hard. Tidligere har det vært plussgrader og regn høyt til fjells. Opp til skoggrensen er snødekket blitt gjennomfuktet i alle himmelretninger. Over skoggrensen er det gamle snødekket solpåvirket opp til ca. 1000 moh., mens det i skyggesider kan være vintersnø ned til ca. 500 moh.

I høyfjellet kan det finnes det fortsatt vedvarende svake lag av kantkorn og nedsnødd overflaterim. Rimet virker å være mest utbredt høyt til fjells og i østvendt terreng, mens kantkornet er observert i alle himmelretninger. Både rimlaget og kantkornlaget ligger i utgangspunktet under hard fokksnø.

Det er observert flere store skavler ved Svartisen.

Fjellvær

Torsdag 22. april 2021

0-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -14 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 23. april 2021

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS