Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 09.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. I høyden finnes også vedvarende svake lag som kan føre til store skred.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra SØ vil legge ferske fokksnøflak i heng mot NV. Flakene kan være lette å løse ut for en skiløper. Det kan også ligge fokksnøflak som enda ikke er stabile i andre himmelretninger, men i heng mot S-SØ-Ø er det trolig færre steder skiløpere kan påvirke fokksnøflakene.
Situasjonen er kompleks, for i høyden kan det gå store skred på vedvarende svake lag. Disse er antagelig mest utbredt i indre strøk og høyt til fjells der tidligere mildvær ikke ødela lagene. Nysnøen sist uke har ført til at de svake lagene ligger dypere i snødekket og generelt er vanskeligere å påvirke. Vær likevel oppmerksom i overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 8. mars 2021

Under tregrensa ligger det ubundet eller lett vindpåvirket snø. Over tregrensa er snøen generelt mer vindpåvirket, fra myke flak til harde bærende flak. Rygger og utsatte formasjoner kan være avblåst til mildværsskare. Mye vind fra NV har ført til at det ligger mest snø i østvendt terreng. En endring i vindretning mandag kan omfordele snøen.
Det er fortsatt mindre snø enn normalt mange steder i regionen.

Før mildværet i slutten av februar var det stedvis i regionen observert flere vedvarende svake lag og skarelag. Værdata tilsier at dette fortsatt er et skredproblem over ca 800 moh der mildværet ikke ødela lagene. Lagene er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer, og i vestvendte heng.

Mandag formiddag var det overskyet, litt nedbør og litt vind fra SØ.

Fjellvær

Mandag 8. mars 2021

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest. -11 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 9. mars 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS