Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 03.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme der fokksnøen legger seg over vedvarende svake lag i den gamle snøen.

Skredfarevurdering

Med snøvær og sterk vind vil det dannes ferske flak med fokksnø i sørøstlige leområder. Disse kan være lette å løse ut for en skiløper. I høyfjellet hvor det fortsatt finnes intakte vedvarende svake lag, kan ekstra pålagring med snø føre til naturlig utløste skred. Det meldes bygevær som vil gi store lokale variasjoner i været. De områdene som får mest nedbør og vind vil ha størst skredfare.

Siste dagers mildvær og regn medførte fare for naturlig utløste glideskred. Med kaldere temperaturer avtar nå faren, men slike skred er svært uforutsigbare og vanskelige å varsle.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. mars 2021

Mildvær og regn den siste tiden tæret godt på snødekket og det er nå svært lite snø igjen i lavlandet, særlig i ytre strøk av regionen. Søndag var mildværsgrensen på ca 1100 moh. Det er lite snø for årstiden.

Kraftig vind har ført til at snøen er ujevnt fordelt i terrenget.

Før mildværet satte inn i helgen var det et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag og skarelag. Mildværet har nå ødelagt disse lagene i lavlandet, men det er trolig fortsatt til stede høyt til fjells. De er trolig også mer utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer.

Store drønn viste at svake lag med kantkorn var aktivt i helga, men på grunn av dårlig sikt var det få observasjoner på dette.

I lavlandet gikk det flere våte løssnøskred og sørpeskred før helga.

Fjellvær

Tirsdag 2. mars 2021

12 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest. -7 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 3. mars 2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær som kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vind.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS