Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 20.12.2020

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Nysnøflak i leområder høyt til fjells kan være ustabile. Det kan gå våte løssnøskred under mildværsgrensa i enkelte områder

Skredfarevurdering

Snødekket er fuktig etter regn på fjelltoppnivå lørdag, og snøgrensa har trukket seg oppover. En ny runde med regn høyt til fjells i forbindelse med passering av varmfronten om formiddagen, vil medføre mer smelting. I noen få områder vil vindøkning danne flak i leområder, men disse stabiliseres raskt grunnet gunstige temperaturforhold.

Det kan gå våte løssnøskred i bratte lesider som har samlet snø imens uværet står på.

Vær oppmerksom på oppstikkende stein i terrenget som kan ligge skjult under et tynt snødekke

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 19. desember 2020

Det er jevnt over lite snø for årstiden de fleste steder, spesielt i sørlige del av regionen. Snøen i fjellet ligger ujevnt fordelt i terrenget etter å ha blitt flyttet på av vind. I renner og leformasjoner ligger det fokksnø, mens rygger og oppstikkende formasjoner er avblåst til skare eller bakken. I skogen er tynne skarelag uttørket og snøpakken opp til skoggrense er ubundet nysnø på toppen av løs sukkersnø.

Det har blitt observert kantkorn under et skarelag sørøst i regionen, men det regnes foreløpig ikke som et skredproblem på grunn av fravær av overliggende flak. I tillegg finnes et kantkornlag nede ved bakken.

Lørdag ble det i Rana registrert drønn i snødekket som følge av kollaps av kantkorn ved bakken. I samme område er det registrert fersk vindtransportert snø på fjellet.

Fjellvær

Lørdag 19. desember 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst. -8 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 20. desember 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Sør til sørøst frisk bris utsatte steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS