Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 31.03.2020

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Det er samansette forhold med fleire skredproblem.Det kan gå store naturleg utløyste skred på vedvarande svake lag, i fokksnø og i våt snø. Unngå skredterreng.

Skredfarevurdering

Store nedbørsmengder, sterk vind og mildare vær vil gi samansette forhold med fleire skredproblem. Over mildværsgrensa vil det danne seg fokksnøflak i leområder i mange himmelretningar grunna dreiande vind. Under mildværsgrensa kan det gå våte flak- og laussnøskred der det kjem regn på snødekket. I tillegg vil kantkornlag truleg bli påverka både av lasta av den nye snøen og mildvær. Det er usikkerheit knytt til utbreiinga av laget, men det finnast iallefall i innlandet. Det forventast store til svært store naturleg utløyste skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 30. mars 2020

Dei siste dagane har det vore bygevær, som har gitt 15-30 cm nysnø, og sterk vind frå ulike retningar. Snøoverflata består i stor grad av vindpåverka snø, men i skog og skjerma terrengformasjonar kan snøen vere ubunden. På dei mest vindutsette stadane er det avblåst. Første del av førre veke var det mildvær opp til ca. 800 moh.

Dei siste dagane har det gått fleire store naturleg utløyste skred som viser god evne til brotforplanting, blant anna frå Grasfjellet, Ørtfjellet og i Ranadalen. Dette tyder på at kantkornlag er til stade og kan påverkast. Det er usikkert om det er eldre kantkornlag som tidlegare har vore godt beskytta av harde lag som har blitt aktive, eller om det er nye som har blitt danna rundt mildværsskara i veka som var. Mest sannsyleg er det siste.

Det er store skilnadar i snømengder i regionen.

Fjellvær

Mandag 30. mars 2020

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet. Sent om kvelden sørvest stiv kuling.

Tirsdag 31. mars 2020

30 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om formiddagen. -7 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Utpå kvelden vinddreining til nordvest, og litt minkende.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS