Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen søndag 29.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fersk fokksnø. Skredfara er størst der det har kome mest snø. Det kan finnast kantkornlag som kan påverkast.

Skredfarevurdering

Dei siste dagane har det vore bygevær og sterk vind. Det har danna seg fokksnøflak i leområder, hovedsakleg mot sør og aust, og nye fokksnøflak vil dannast utover dagen. Skredfara vil vare og det kan vere lett å løyse ut skred. Bygevær kan gi store lokale forskjellar i nedbørsmengder, og skredfara vil vere størst i områda som har fått mest snø dei siste dagane.
Lasta av den nye snøen kan vere nok til at kantkornlag høgt i snødekke blir påverka. Skred som går på slike lag får gjerne stor utbreiing og kan vere svært lette å løyse ut.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 28. mars 2020

Etter ei veke med mildvær, som har nådd opptil ca. 700 moh, var det natt til laurdag væromslag. Dette har gitt kaldare temperaturar, snøbyger og nordvest kuling. Snøoverflata består i stor grad av vindpåverka snø, men i skog og skjerma terrengformasjonar kan snøen vere ubunden. Det er lokale variasjonar i nedbørsmengdene, og det er registrert 15-30 cm nysnø laurdag morgon.

Sidan temperaturen har svinga dei siste dagane har det blitt danna skarelag opp til ca. 700 moh, og i samband med desse har det danna seg kantkorn. Eldre kantkornlag er godt beskytta av harde lag og vanskelig å påverke.

Fredag gjekk det eit naturleg utløyst stort flakskred frå Kuhaugfjellet. Onsdag gjekk det mange skred i kjente skredbaner i regionen som følge av mildværet.

Det er store skilnadar i snømengder i regionen.

Fjellvær

Lørdag 28. mars 2020

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Søndag 29. mars 2020

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS