Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen lørdag 08.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø har gitt ustabile forhold i fjellet. Unngå områder hvor det er lagt opp mye snø. Det er usikkert om lag av kantkorn fremdeles er et skredproblem.

Skredfarevurdering

Det våte snødekket fra fredag vil etterhvert fryse til, og sannsynligheten for naturlig utløste våte skred avtar.

Høyt til fjells vil også de ferske fokksnøflakene stabiliseres ganske raskt, men enkelte steder vil det fremdeles være mulig å løse ut skred.

Så lenge det usikkert hva som har skjedd med det vedvarende svake laget av kantkorn i snødekket anbefaler vi at du ferdes i fjellet med varsomhet og gjør konservative veivalg selvom været har roet seg flere hakk.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 7. februar 2020

Snødekket vil være preget av mildværet på fredag. I ytre og lavere liggende strøk er snøen godt fuktet opp, og etterhvert som det blir kaldere vil overflaten fryse til.

Over tregrensen, der vinden har herjet den siste tiden, består snødekket i stor grad av vindpakket fokksnø av varierende hardhet og skavler. Opp til mildværsgrensen er fokksnøen fuktet opp i overflaten.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er observert et godt utviklet lag av kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Før mildværet skylte over regionen var det stedvis lett å påvirke det svake laget over 500-600 moh, mens det svake laget med kantkorn var relativt tykt og hadde begrenset evne til å produsere store skred.

Det er store lokale forskjeller på snømengden i regionen.

På målestasjonen Våtvikfjellet (600 moh) nord i regionen steg temperaturen med 8 grader i løpet av natt til fredag. Og det ser ut til at regner ivertfall opp til 600 moh i sørlige deler av regionen også.

Fjellvær

Fredag 7. februar 2020

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -7 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 8. februar 2020

Oppholdsvær. Bris fra sør. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS