Snøskredvarsel for Svartisen fredag 10.05.2019

1
Liten
Publisert:

Generelt stabile forhold, men enkelte steder er det lett å løse ut skred i nysnøen.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Slike skred blir vanligvis utløst av deg selv eller av andre skiløpere. Skredproblemet finnes der det ligger nysnø som danner myke flak i bratt terreng.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Snødekket er generelt stabilt i lavlandet. Noen steder kan det de siste dagene ha samlet seg tørrsnø nok til å danne flak. Trolig mest over 1000 moh, men i skyggesider kan det finnes noe lavere. Stigende temperaturer kan gjøre snøoverflaten fuktig høyt til fjells. Det er observert glidesprekker i noen fjellsider, og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.
Det er generelt lite snø i lavlandet nå og snøgrensen ligger mange steder 200-300 moh. I sørsidene har det også smeltet mye snø. I høyfjellet er det fortsatt lagdelinger i det gamle snødekket og de siste dagene er det komme noe påfyll av nysnø.
I høyfjellet er det gamle kantkornlaget fortsatt tilstede i snødekket, men trolig lite problematisk.
Det er ikke registrert skredaktivitet i regionen de siste tre døgn.
2 - 5 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sørøst., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-6 °C til 1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Nedbør sent på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
3 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sørøst.
-2 °C til 4 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1400 moh om kvelden.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Svartisen / RANA

Snø

09.05.2019 kl. 18:07

897 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Sørøst vendt side
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Tynt med snø
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredfarevurdering

1 Liten Den gamle snøpakken virker vært gjennom en runde med smelt frys helt opp, og virker være stabil. Men det har kommet snø i høyden som kombinert med vind har laget fokksnøflak i le sider. Ettersom snøen er fuktig høyt opp so temperaturen gunstig så stabiliserer disse flakene seg relativt raskt. svakt lag av nedfokket snø er også fuktig opp til ihvertfall 1000moh Kunne ikke finne spor av vedvarende svakt lag av kantkornet snø på dagens tur som var nordvendt, så vi kan vel si at det ikke er et problem lengre også i denne eksposisjonen. Uten ny pålagring av snø, vil fokksnøflak dannet de siste dagene stabilisere seg ytterligere. Dersom mere påfyll av snø, vil det dannes nye myke flak som kan løses ut av skiløper i bratte lesider. Gunstig temperatur gjør at de stabiliserer seg raskt. Varslet faregrad er riktig FG og skredproblem stemmer.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 1 - Små N, V, NV over 600 moh

Vær

Ikke nedbør 5 °C 8 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Det har kommet nedbør som snø siste døgn over 200moh. I høyden blåste det ganske bra fra S sektor. Det har idag vært stigende temperatur og tilskyende utover dagen.

Snødekke

Moderat snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 200 moh. Snøgrense på 200 moh Våt løssnø Fuktig Selv om det er relativt lave temperaturer, så smelter det snø og snøgrense flytter seg gradvis oppover. Det begynner å bli flekkvis bart også i høyden.(alle eksposisjoner) Det har siden natt til søndag kommet påfyll av snø i høyden med lokalt store forskjeller. I sørlig del mest ute ved kysten, minst på indre deler. Snøpakken virker være fuktet høyt opp i alle eksposisjoner under varmværet sist i April, og er nå tilfrosset. I høyden er denne pakken dekket av snø som har kommet de siste dagene.

Tester

CTE3@22cmQ3 Middels Gikk til brudd i fuktig nedfokka nysnø

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Selv om snødekket var fuktig, så var det faktisk noe transport av snø. Fokksnøflak virket bli relativt harde ganske kjapt (fuktig snø og gunstig temperatur) ihvertfall opp til 1000moh

Skredaktivitet

9. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snøprofil

22 cm P RGwp 0 mm/0 mm M, 4 cm 1F DF 0 mm/0 mm M, 80 cm K MFcr 0 mm/0 mm, 20 cm P MF 0 mm/0 mm W 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 194201

Svartisen / BEIARN

Snø

09.05.2019 kl. 10:06

406 moh

Tjugen (Ukjent)

Skredaktivitet

9. mai. I løpet av dagen Glideskred Noen (2-5). 3 - Store. Naturlig utløst Mange bratte heng. Ø. Mellom 500 moh og 300 moh Tidspunkt for skred er usikkert, observert fra kamera. 2 større skred, og flere små. Glideskred på svaberg, naturlig utløst.

ObsID: 194154

Svartisen / RANA

Snø

08.05.2019 kl. 10:00

3 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps Kommentar:  Mot båsmofjellet, lavt skydekke idag

Vær

Regn 5 °C 100% skyer Siste døgn har det vært nedbør som regn i lavlandet, og som snø i høyden. Natt til i går, tirsdag var nysnøgrense på ca 200moh. Idag er den nok noe høyere. Litt trekk fra N sektor.

ObsID: 194049

Svartisen / BEIARN

Snø

07.05.2019 kl. 13:53

1093 moh

André@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  André@obskorps

Skredfarevurdering

2 Moderat Fersk fokksnø som viser tegn til å sprekke opp Vil stabiliseres i løpet av noen dager. Ved økende vind kan det og snø dannes nye flak. Konservative veivalg ble gjort denne dagen.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Lett å løse ut Mulig 1 - Små Få bratte heng NØ, Ø, SØ, S, SV over 800 moh

Snødekke

190 cm totalt Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 800 moh. Snøgrense på 300 moh. Grense for lagdelt snø er på 800 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig Panserskare 23.feb med nysnø på. Fuktig kantkornet snø under 30cm panserskare 23.feb. Kommer bare gjennom oversteg laget. Kjenner flere lag med søkestanga men kan ikke si noe konkret om hva disse består av enda.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Over 800moh

Skredaktivitet

11. mai. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 194364

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org