Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 17.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Skredfaren øker når temperaturen stiger og snødekket blir bløtere. Det finnes vedvarende svakt lag under fokksnøflak i enkelte heng.

Skredfarevurdering

Høye temperaturer, lite vind og overskyet vær vil bløte opp snøen, ikke bare i sørsider, men også andre aspekter. Syd- og vestvendt sider har allerede vært gjennom flere runder sol på dagtid og kulde på natta, så der ventes ikke store endringene. Nord- og østvendt terreng har ikke i samme grad vært påvirka av høye dagtemperaturer og innstråling fra sola, så der vil snødekket svekkes utover dagen. Skredfaren er lavere på morgenkvisten der snøen er igjenfrosset og hard før sol og temperaturstigning vil bløte opp snøen utover dagen. I enkelte områder kan det være manglende nattefrost grunnet skydekke på natta, så da er det viktig å være ekstra oppmerksom på våt snø.

Enkelte steder kan det være fokksnø over et vedvarende svakt lag, men utbredelsen er antagelig begrenset. Slike lag er lette å påvirke, spesielt nå når fokksnøen svekkes grunnet høye temperaturer. Det er vanskelig å forutse hvor de finnes.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Ikke gitt i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. april 2019

Denne uka har det vært varmt på dagtid og frost på natta som har ført til at snøoverflata er hard på morgenen. Ellers er snødekket smelteomvandlet opp til skoggrensa. Over skoggrensen er det vekslende mellom kompakt fokksnø og skare, med innslag av løssnø her og der.
Snødekket er ujevnt fordelt i terrenget, med mest snø i østlige heng. I ytre strøk er det lite snø ved kysten. I sørvendte sider har det dannet seg solskare.

Det ligger et vedvarende svakt lag over skaren fra mildværet i slutten av mars og et annet lag dypere nede i snøen fra mildværet i slutten av februar. Men disse lagene har bærende skare og fokksnø over seg og er vanskelige å påvirke. Fuktigheten trekker sakte men sikkert nedover i snødekket, spesielt i fjellsider vendt mot sola.

I solutsatte, bratte fjellsider er det observert små løssnøskred, men ikke noe større skred.

Det er lite løssnø tilgjengelig for å flyttes på av vind og observasjoner tyder på gode bindinger i snødekket. Natt til mandag har det vært kuldegrader i sørlige deler av varslingsområdet, mens lengre nord har det vært mildere, feks i Glomfjord (520moh) var det rett under 0 grader. Rapporter forteller om at i solsider er de 20 øverste cm fuktig.

Fjellvær

Tirsdag 16. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra nord. -4 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 17. april 2019

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -1 °C til 5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS