Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen onsdag 27.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nysnøflak kan være ustabile. I tillegg så er det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Ny nedbør og vindøkning fra SV vil gi stor vindtransport og ferske nysnøflak i leområder mot NØ, dette vil være hovedskredproblemet nå. Der finnes også mye løs snø tilgjengelig for vindtransport som forsterker problemet, og det må forventes å fortsatt finnes ustabile fokksnø- / nysnøflak etter bygene fra NV som kan påvirkes av skiløper. I lavlandet forventes våte løssnøskred når regnet setter i gang.
Der det er dannet hard skare etter mildvær sist fredag og der overliggende fokksnøflak er harde og tjukke så vil det være mindre sannsynlig å påvirke det vedvarende svake laget av kantkorn nå. Men rundt tregrensa og der snødekket er tynt litt høyere til fjells kan det fortsatt være mulig. Skred i nysnø/fokksnø kan være tilleggsbelastningen som trengs for å påvirke kantkornlaget, og da gi store skred. I lavere områder som har fått mye fuktighet i snødekket ifm uværet 22.-23. så er sannsynligvis problemet eliminert nå.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. mars 2019

Sist fredag var det plussgrader og regn helt opp til ca.700-800 moh. Etter dette har det kommet tildels mye nysnø med kuling fra SV-V-NV, som har gitt store mengder fokksnø i NØ-Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden. Snødekket ble vindbanket gjennom uværet, men det har mange steder også kommet en del snø med mindre vind etter det kraftige uværet. I lavlandet kom mye av nedbøren først som regn&sludd og ga et fuktig snødekke, men også der har det kommet nysnø etterpå.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget har vist seg å gå lett til brudd og ha god bruddforplantningsevne, men ligger mange steder begravd under harde fokksnøflak nå. Laget er mest fremtredende rundt skoggrensen.

Fjellvær

Tirsdag 26. mars 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -13 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27. mars 2019

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS