Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen mandag 28.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratt terreng med fersk fokksnø, spesielt i leheng som har samlet mye snø.

Skredfarevurdering

En periode med kraftig vind har gitt mye fokksnø i NV-vendte leheng og terrengformasjoner som samler snø. Fokksnøen stabiliseres gradvis, men lave temperaturer fører til at stabiliseringen går sakte. Skredfaren er synkende, men i noen leheng kan det fortsatt være mulig å løse ut ganske store skred. Det ventes fortsatt vind fra SØ-S og litt nysnø, men snømengde tilgjengelig for vindtransport forventes å være begrenset med fortsatt samme vindretning.
Vær også oppmerksom på at det finnes tegn til vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket nå. Laget er trolig vanskelig å påvirke, men kan gi store skred hvis de først løsner. Vedvarende svake lag er lettest å påvirke der hvor fokksnødekket er tynt, typisk i nærheten av rygger eller kulformasjoner i terrenget. I østvendt terreng som er avblåst ned til mildværsskare er ikke dette et problem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 27. januar 2019

Den ukesgamle nysnøen har blitt flyttet på av sterk vind fra sørøst onsdag-fredag. Nå er snøoverflaten vindpakket og avblåst i vindutsatt terreng, særlig mot S og Ø, og fokksnø av varierende hardhet finnes mange steder. I skogen og i skjermet terreng finnes det fortsatt løs snø og godt skiføre mange steder. Det gamle snødekket består av flere skarelag, lag av fokksnø og en solid såle i bunn. Snøgrensa går ved havnivå.

Det er nå observert vedvarende svakt lag av kantkorn som er dannet ifm skaren fra siste mildvær, dette går til brudd på tester og må antas at begynner å bli aktivt nå. Skarelagene fra mildvær i januar er bærende slik at det er vanskelig å påvirke kantkornlaget tilknyttet romjulsskaren. Over 800 moh er det ikke funnet vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket.

Det ble fredag rapportert om både et naturlig utløst skred str 2 i NV-vendt terreng Beiardalen, og et skiløperutløst flakskred på Sjånesheia v/Mo i Rana.

Det har vært kraftig vind og snøfokk i fjellet onsdag-fredag.

Fjellvær

Søndag 27. januar 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sør. -25 °C til -15 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 28. januar 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -20 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS