Snøskredvarsel for Svartisen lørdag 29.12.2018

4
Stor
Publisert:

Kraftig vind i kombinasjon med stor pålagring av snø gjør at situasjonen er krevende! Skred kan utløses både naturlig og av skiløper. Unngå alt skredterreng.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

For friluftsliv: Hold deg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred. For infrastruktur: Områder i le for hovedvindretningen vil være mest utsatt for snøskred.
3 - Store
Naturlig utløst
Mange bratte heng
Sannsynlig

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

For friluftsliv: Hold deg unna alt skredterreng (løsneområder brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred). For infrastruktur: Ved stor utbredelse av det svake laget kan snøskredene bli store og nå ned til vei/bebyggelse.
3 - Store
Naturlig utløst
Få bratte heng
Sannsynlig

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

For friluftsliv: Hold deg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred. For infrastruktur: Våte løssnøskred kan nå vei / bebyggelse. Slike skred følger vanligvis faste skredløp.
2 - Middels
Naturlig utløst
Mange bratte heng
Sannsynlig

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er mye snø fjellet i regionen nå, og i utsatte strøk ventes betydelige mengder nysnø over skoggrensa i kombinasjon med sterk vind, og skredfaren øker til 4- stor lørdag. Skiftende vindretning gjennom dagen gjør at det vil legge seg ferske fokksnøflak i mange himmelretninger. Det vil særlig være stor skredfare i områder der fokksnøen ligger oppå nedføyka kantkorn og/eller overflaterim. Under snøgrensa (ca 500 moh) kan det være fare for våte snøskred i forbindelse med regn på snødekket. Situasjonen er krevende og det forventes naturlig utløste skred!
Det er mye nysnø i regionen og i løpet av de siste tre dagene er det kommet inntil 40 cm, mest i indre strøk. Det har vært bygevær og vind over skoggrensa og det ligger mye vindtransportert snø i Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden. Under skoggrensa er snøoverflata myk og fuktig som følge av regnvær i lavlandet de siste dagene.
Lave temperaturer før snøfall rett etter jul har dannet overflaterim i regionen. Utbredelse av dette er noe usikkert.
Fredag formiddag er det meldt om skred mot vei (Fv452 Kvitrona - Oldra) i Glomfjord.
I Rana er det observert fersk vindtransportert snø, drønn og skytende sprekker Fra ca 800 moh er det begynnende kantkornutvikling mellom den gamle smelteomvandlete snøen og snødrysset før jul. Observasjoner fra sørlige deler av regionen viser at snødekket helt opp til 600 er gjennomfuktet og at kantkornlaget opp til dette høydeintervallet ikke er aktivt lengre.
8 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest., endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen.
-6 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Mest nedbør om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sørvest., endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-7 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 600 moh natt til lørdag.
Skyet.
Betydelig lavere temperatur om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Svartisen / D1805(55160) Sør - Salten 2014-2019

Snø

29.12.2018 kl. 13:46

90 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mye vind . Minkende skredfare neste døgn: Mindre vind og kaldere.

Vær

Regn 4 °C Kilvik (0moh) kl 13:50 Snøfokk siste 12 timer.

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 173114

Svartisen / RANA

Snø

29.12.2018 kl. 12:57

37 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Regn 2 °C 5 m/s fra SV ↗ 100% skyer Siste døgn har det vært nedbør som regn, økende vind fra V sektor, nå vind fra SV

ObsID: 173106

Svartisen / RANA

Snø

29.12.2018 kl. 10:27

56 moh

lillerodvann (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  lillerodvann Kommentar:  Brunstadtinden, sett fra Røvassheia

Vær

Regn 2 °C 13 m/s fra SV ↗ 90% skyer Har regnet mye i natt og i morgentimene, blåste også kraftig i natt (hørt, ikke sett). Litt mindre intens nedbør nå, kommer i byger. Varierende mht vind og vindstyrke, fra vindstille til liten kuling nede i dalen. Ser ut til at nedbøren er kommet som snø fra øvre del av snøgrensen de siste timene.

Skredaktivitet

29. des. I løpet av dagen (+01:00) Ikke sett skredaktivitet, men for dårlig sikt og lys til å gi sikker observasjon.

ObsID: 173076

Svartisen / BEIARN

Snø

28.12.2018 kl. 15:40

862 moh

André@obskorps (***)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  André@obskorps Kommentar:  Skred størrelse 2 midt i bildet. Ser på avstand ut til å være 2 til 3 dager gammelt.
ObsID: 173014

Svartisen / BEIARN

Snø

28.12.2018 kl. 14:27

599 moh

idab@svv (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  idab@svv Kommentar:  Homogent snødekke med runda korn. Det er kun hvor hard pakket snøen er som gir lag. Snøprofil er tatt der det forventes ha samlet fokksnø.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  idab@svv

Snødekke

110 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Vindpakket hard Tørr Vinden har tatt bra på vindutsatte plasser. Generelt et homogent snødekke. Mildværet i området har tatt hele vegen opp til 900 moh. Dette merkes tydelig på snøen. Ikke noe faretegn observert. Når man går så bryter skarelagret delvis og skaper småfisk rundt ski men noe plasser går man helt på skaren.

Skredfarevurdering

2 Moderat Generelt stabilt snødekke, ikke noe svare lag i snøen. Går temperaturen opp øker risken for våte løssnøskred samt om det kommer regn i helga som ventet. Varslet faregrad er for høy Inge faretegn er observert. Kantkorn og overflaterim er ikke til stede i området der jeg har gått. Da hele snødekket er påvirket vurdere jeg det som litt sannsynlig å finne de andre steder i regionen så lenge temperaturen har vært relativt likt. (Ikke brukt Adam når jeg vurdert faregrad)

Vær

Ikke nedbør 2 m/s fra S ↑ 100% skyer

Notater

Lilla blokk test gav ikke noe utslag. ETC ikke utført men forventes etcx på grunn av snødekket

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Mange bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV Der det ikke er skare og snøen blir værme påvirket ned i hele snødybde.

Skredaktivitet

28. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 173020

Svartisen / D1805(55160) Sør - Salten 2014-2019

Snø

28.12.2018 kl. 13:50

45 moh

drift@svv (**)

Vær

Ikke nedbør 0 °C Kilvik (0moh) kl 13:50

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

Ingen skredaktivitet Gjelder Fv17 Kilvika - ,

ObsID: 172998

Svartisen / BEIARN

Snø

28.12.2018 kl. 13:41

682 moh

idab@svv (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  idab@svv Kommentar:  Der snøfokk har samlet seg. Tydelig skilje i snøfokk med et 2 cm tynt lag på 35 cm fra overflaten. De tynne lagret består av "snøis". Se bilde.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  idab@svv Kommentar:  Noe av snøen kan se litt ut som kantkorn men da den er så hard mer is så er det ikke et kantkornlag.

Vær

Ikke nedbør 6 m/s fra S ↑ 90% skyer Ved tur start var det ca 50 % skydekke. Vinden har også økt på litt under turen

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

120 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh Vindpakket hard Tørr greve der mye snøfokk samles for å lette etter nedføkket overflaterim. Snødekket består kun av snøfokk unntatt et tynt lager is snø på 35 cm dybde. Hardhet 1F.

Skredaktivitet

28. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 173000

Svartisen / BEIARN

Snø

28.12.2018 kl. 13:03

735 moh

André@obskorps (***)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 5 Av:  Notater Opphavsrett:  André@obskorps Kommentar:  Ingen tegn til Overflaterim.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 3 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  André@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snødekke

30 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Skare Meget våt Snødekket varierer fra parkeringen og opp til toppen fra våt snø til tørr hard snø. Opp til 220 moh er det våt snø uten skare på. Fra 400 moh er det bærende skarelag. Fra 600 moh og opp finner jeg lagdelinger i snødekket. I lommer med med litt tykkere snødekke finner jeg. Øvre del av snødekket består av skarelag etter regnet som har hvert etterfulgt av et tynt lag nysnøkrystaller som ligger på en solid rundet lag jeg ikke får noen svakhetstegn i. Under dette et enda hardere lag rundet snø som er hardt å grave i. På bunnen er det litt kantkorn som binder seg og har startet å runde seg. På ommråder med tynt snødekke på 100moh er det i kantene av snølommer kantkorn. Midt på hadde jeg vansker med å grave gjennom og fikk ikke sjekket status. Ingen drønn eller skytende sprekker.

Skredfarevurdering

2 Moderat Jeg finner få tegn til vedvarende svake lag i snødekket. Fokksnøen viser tegn til å være ustabil, men Hammarnesfjellet har ikke sammlet opp snø nok til å gjennomføre fullgode tester og gi ett riktig inntrykk av snøstabiliteten i fokksnøen. Dette opp til 1000moh. Det presiseres at dette er min første tur etter ett lengere fravær fra Beiarn og Svartisen regionen. Hva som er situasjonen over 1000moh og hvor godt fokksnøen sitter er noe usikkert av den grunn. Temperaturen er mild og gjør at snødekket stabiliseres raskt. Det finnes større sammenhengende snøfelt ovet 1000 moh med vindtranspotert snø i østvendte heng. Disse kan ved økt tilleggs belastning løsne i noen heng og lage små og kanskje noen store skred. Varslet faregrad er for høy Jeg finner ikke spor av overflaterim. Noe kantkorn i små lommer. Lesider har fått godt med vindtranspotert snø over 1000moh i østlige heng etter hva jeg kan se. Om det finnes overflaterim høyere oppe er usikkert, men på tidligere private turer ser det ikke ut til at overflaterimet er inntakt i høyden heller. 7.desember. Mellom 7 desember å nå har jeg hvert bortreist og kan derfor ikke svare på det har vokst overflaterim i denne perioden.

Tester

CTN God Test tatt ved 660moh Nordvendt i lesiden av en kolle med trær. Formålet var å finne ut om kantkorn eller overflaterim hadde blitt begravet og bevart. Ingen overflaterim observert. Et lagmed kantkorn som hadde startetå runde seg nær bunnen som var fuktig og binder seg sammen når den klemmes i hånden.

Vær

Ikke nedbør -2,1 °C 1 m/s fra SØ ↖ 30% skyer Pluss 4 ved parkeringen

Faretegn

Ingen faretegn observert Mye vann i nedre delav skogen i dalen. Fra 200moh og opp til 500moh er det fuktig kram snø.

Snøprofil

2 cm P MFcr 0 mm/0 mm D, 3 cm F PP 1 mm/0 mm D, 45 cm 1F-P RG 1 mm/0 mm D, 50 cm P+ RG 0 mm/0 mm D, 15 cm 4F FCxr 3 mm/0 mm M -6,7 °C @ 0 cm, -2,4 °C @ 10 cm, -2,6 °C @ 20 cm, -3 °C @ 30 cm, -3,6 °C @ 50 cm, -3,5 °C @ 70 cm, -3 °C @ 90 cm, -2 °C @ 110 cm, -1,3 °C @ 120 cm Snøprofilen er tatt bak en kollemed trær og er ikke representativ for den generelle snømengden. Profilen ble tatt forå finne kantkorn eller overflaterim som kunne være bevart i det tykkere snødekket.

ObsID: 173004

Svartisen / D1805(55160) Sør - Salten 2014-2019

Snø

28.12.2018 kl. 10:45

6 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra skredsaktivitet
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 2 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen Kommentar:  Bilde fra værobservasjon

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Nedbør som snø i høyden i flere dager og regn i lavland. Økende skredfare neste døgn: Det er meldt mer vind og nedbør.

Vær

Regn 0 °C Bjærangen (0moh) kl 10:46 0 cm nysnø akkumulert siste 12 timer.

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Ferske skred

Skredaktivitet

Gjelder Fv452 Kvitrona - Oldra, Kan ikke se løsne høyde. Er usikker på skred dato

ObsID: 172963

Svartisen / RANA

Snø

28.12.2018 kl. 09:45

430 moh

lillerodvann (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  lillerodvann

Vær

Ikke nedbør 1 °C 0 m/s 70% skyer Har vært noen få lette regnbyger siste døgn, stort sett opphold og til dels klart. 0 grader nede i dalen.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Våt løssnø Smelt/frys-skare på topp, tilnærmet is

Skredproblem

Våte flakskred Kantkornet snø ved bakken Det overliggende laget er mykt. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Lett å løse ut Mulig 1 - Små Noen bratte heng N, NØ, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Har ikke vært høyere i terrenget enn 400-500 meter.

Skredaktivitet

28. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 173033

Svartisen / BEIARN

Snø

28.12.2018 kl. 09:41

125 moh

André@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  André@obskorps Kommentar:  Våt snø grunnet siste dagers regnvær

Faretegn

Mye vann i snøen Område: I dalen/fjorden. Beskrivelse: Våt snø grunnet siste dagers regnvær

ObsID: 172951

Svartisen / RANA

Snø

27.12.2018 kl. 13:50

55 moh

lillerodvann (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  lillerodvann Kommentar:  Har vært lett snøvær oppe i høyden, fra ca 700 m. Her Brunstadtinden, observert fra Røvassheia

Vær

Ikke nedbør 0 °C 50% skyer Har regnet i Røvassdalen i natt, delvis skyet i dag med noen lett regnbyger innimellom. Ser ut som dette kommer som snøbyger fra ca 700 meter. Kan ikke observere vind av betydning i fjellet.

Skredaktivitet

27. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 172891

Svartisen / RANA

Snø

27.12.2018 kl. 13:00

243 moh

lillerodvann (*)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  lillerodvann

Snødekke

40 cm totalt Regnet har gjort snødekket fuktig fra topp til bunn, opp til 300-400 m hvor vi snudde

ObsID: 172892

Svartisen / RANA

Snø

27.12.2018 kl. 10:56

531 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snødekke

Skare Tørr Tynt lag med smelt frys skare øverst, over skoggrense

Skredfarevurdering

3 Betydelig Fokksnø fra skoggrense og opp til ca 600moh virker å ha stabilisert seg her. Kantkornet snø i bunnen av pakken var også fuktig, så den virket å ha mistet futten den hadde 1-2 juledag. Det virker å ha kommet 4-5 cm snø som opp til mildværsgrense er skare og over den høyde tilgjengelig for transport. Så vi har fortsatt et fokksnøproblem over siste døgns mildværsgrense. Over denne høyde antar jeg vi fortsatt har vedvarende svakt lag med rim/ kantkornet snø som fortsatt kan utgjøre et problem. Var ikke høyt nok til å finne ut av dette idag. Fortsatt påfyll av snø over mildværsgrense kombinert med snø gjør at nye myke nysnøflak dannes i høyden. Disse kan løses ut av skiløper med liten tilleggslast. Gunstig temperatur gjør st disse flaskene stabiliseres relativt raskt. Pga fortsatt nytt påfyll og usikkerhet rundt nedsnødd vedv svakt lag i høyden, velger jeg å holde på fg-3 betydelig. Varslet faregrad er riktig Fg og skredproblem stemmer

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng NØ, Ø, SØ over 700 moh

Tester

ECTX Middels Gikk til brudd i sjiktovergang mellom fokksnøflak ved stor tilleggslast( løste ut blokka i bakkant med spade)

Skredaktivitet

27. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Snøprofil

4 cm P MFcr 0 mm/0 mm, 23 cm 1F DF 0 mm/0 mm M, 33 cm 4F-1F RG 0 mm/0 mm D-M, 24 cm 4F RG 0 mm/0 mm D, 15 cm F FC 0 mm/0 mm M 0,5 °C @ 0 cm, 0 °C @ 1 cm, -1 °C @ 9 cm, -1,3 °C @ 24 cm, -1,2 °C @ 39 cm, -0,9 °C @ 54 cm, -0,5 °C @ 64 cm, -0,2 °C @ 74 cm, -0,1 °C @ 84 cm, 0 °C @ 93 cm

ObsID: 172863

Svartisen / RANA

Snø

27.12.2018 kl. 10:23

361 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Ikke nedbør 1 °C 7 m/s fra V → 50% skyer Merkartmere vind i høyden fra V sektor, bygevær fra v/nv

Snødekke

60 cm totalt Snøgrense på 0 moh Våt løssnø Fuktig 60cm snødybde @350moh, opp til ca 259moh gjennomfuktet snøpakke, over denne høyden er det gradvis tørrere gjennom pakken, men kram. Merker fortsatt lagdelinger når jeg stikker staven gjennom snøen.

ObsID: 172864

Svartisen / RANA

Snø

27.12.2018 kl. 09:37

50 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps

Vær

Ikke nedbør 1 °C 50% skyer

ObsID: 172862

Svartisen / RANA

Snø

26.12.2018 kl. 11:55

509 moh

PerMHall (Ukjent)

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Drønn i pakket fokksnø. Ca 20cm tykt fokksnølag

ObsID: 172691

Svartisen / RANA

Snø

26.12.2018 kl. 10:39

665 moh

Gøran@ObsKorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Gøran@ObsKorps
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett: 

Notater

Meldt inn utifrå meldinger og bilder tilsendt

Faretegn

Drønn i snøen Område: På dette stedet. Beskrivelse: Mange drønn over skoggrense

Ferske sprekker Område: På dette stedet. Beskrivelse: Skrytende sprekker

ObsID: 172679

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.