Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Svartisen tirsdag 16.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det ventes at snødekket i lavere strøk nå er stabilt etter flere dager med påfølgende lave temperaturer etter mildværsperioden. Fokksnø i høyden antas å være stabil og krever stor tilleggsbelastning for å kunne påvirkes. Det er generelt lite nysnø i fjellet, men i enkelte områder vil det kunne dannes fokksnøflak i leområder som følge av vind med storm styrke. Disse ventes å være stort sett tynne.

Tilgjenglig fukt i snødekket i kombinasjon med lave temperaturer vil kunne videreutvikle kantkornlaget. Dette kan påvirkes i områder der snødekket er tynt.

Skredfaren ventes som 2 - moderat.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. januar 2018

I lavereliggende områder består snøoverfaten av smelteriller og gjennomslagsskare som følge av mildvær forrige uke. Over mildværsgrensen, ca 500 moh, består overflaten av fokksnø med varierende hardhet, og denne ligger ujevnt fordelt i terrenget. Det er generelt lite løs snø tilgjenglig for vindtransport.

Observasjon fra indre del av regionen tidligere forrige uka viser at det er et kantkornlag under oppbygging i høyden. Dette kantkornlaget er mest utviklet rundt steiner og der fokksnølaget er tynt.
Lørdag ble det observert kantkornlag under skarelaget fra mildværet i romjula, dette laget fins over 900 moh og krever stor tilleggsbelastning.

Lørdag ble det observert et naturlig utløst lite flakskred over 700 moh, i en sørvestvendt bolleformasjon, sør i regionen

Lørdag ble det observert overflaterim i og rett over skoggrensa, og på grunn av lave temperaturer siste døgn vil rimlaget være godt utviklet.
Det er observert en del rygger og steiner som stikker fram som følge av mildværsperioden.

Fjellvær

Mandag 15. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Storm fra sørøst. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 16. januar 2018

1-4 mm nedbør i døgnet. Storm fra sørøst. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS