Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 18.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fare for ustabil nysnø i høyden og våte løssnøskred lenger ned. Det kan også gå store naturlig utløste flakskred, særlig i nordvendte heng.

Skredfarevurdering

Kjøligere vær og mulig nedbør kan gi nysnø over 1100-1200 moh og mulighet for ustabile nysnøflak.

Hvis solen kommer frem vil nysnøen bli ustabil i solvendte heng og skred kan gå naturlig. Mindre vann i snøen gjør at det er vanskeligere å løse ut våte løssnøskred under mildværsgrensen, men hvis snøen er våt og myk er det fortsatt mulig.

Lavere temperatur stabiliserer snødekket, men det kan ikke utelukkes at det går store naturlig utløste skred på gamle vedvarende svake lag. Nord- til østvendte heng er mest utsatt og skredene vil gå hvis snødekket varmes opp, vanligvis på ettermiddag og kveld. Skredene kan bli store og gå langt. Unngå utløpsterreng.

Hold god avstand til skavler.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 17. mai 2021

Snøoverflaten er våt etter varmt vær de siste dagene. Over 1200 moh ligger det en del nysnø. På tykt snødekke og i nordvendte sider i høyden finnes fortsatt finkornet snø et stykke ned i snødekket. I alle sørvendte heng og under 1100-1200 moh i nord er hele snøpakken smelteomdannet. Snøgrensen kryper oppover og ligger nå på mellom 500-800 moh. Lavest i nordvendt terreng.

I det gamle snødekket ligger det noen steder vedvarende svake lag, som nå gradvis kan bli aktive når varme og vann trenger ned i snødekket. Vedvarende svake lag begynner nå bli omdannet til smelteformer også på de høyeste toppene.

Det er observert to størrelse 3 flakskred i nord og østsider på Fremste og Heimste Blåhornet. Det har gått en del våte løssnøskred de siste dagene.

Fjellvær

Mandag 17. mai 2021

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -4 °C til 6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 18. mai 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -2 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS