Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 16.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Skredfarevurdering

Vindøkning fra SØ vil føre til at det dannes enda flere ferske ustabile fokksnøflak som ligger på et vedvarende svakt lag av kantkornet snø.
Skred kan løses ut av en enkelt person i alle himmelretninger, men heng i le for SØ vil være aller mest utsatt. Fjernutløsning er mulig.

Flak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. februar 2021

Snøoverflaten på rygger og i skar er preget av vind i varierende grad, men det finnes også mange steder i terrenget med løs snø og fint skiføre. Mange steder består det flotte skiføret av løs kantkornet snø.

I bratte solsider har snøoverflaten noen steder blitt påvirket av sola. Der det har blitt dannet solskare må vi følge med på mtp kantkonutvikling rundt skarelaget hvis det fortsetter med kaldt vær.

Det finnes generelt svært mye kantkornet snø i snødekket etter en lang kuldeperiode. Det er lettest å løse ut skred der det ligger flak av fokksnø over løs kantkoret snø.

Det finnes også er et tydelig og tykt lag med kantkornet snø dypere i snødekket som er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I formasjoner som samla snø tidlig på vinteren kan dette dype svake laget finnes helt opp til fjelltopphøyde.

Flere skredhendelser i helga viser at det er fullt mulig å løse ut skred for en enkelt person. Det ble også observert skred helt ut i havgapet på fjell som vanligvis ikke er forbundet med skredfare.

Det ble stedvis rapportert om snøfokk søndag.

Mandag formiddag er det rolig vind, lett snøvær og "varmere" enn vi har vært vant til den siste tiden, men fortsatt er det minusgrader nesten til havnivå.

Fjellvær

Mandag 15. februar 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 16. februar 2021

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS