Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre fredag 29.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sol og stigende dagtemperaturer vil føre til naturlig utløste skred når snødekket i høyden fuktes opp. Vær også obs på faren for glideskred og skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Stigende temperatur og sol fra skyfri himmel vil svekke snødekket også høyere til fjells. Vanninnholdet i snøen vil øke og det vil være lett for skikjørere å løse ut skred. Naturlig utløste våte skred kan også ventes. Faren for det er størst om ettermiddagen når dagen er på det varmeste. Vær også oppmerksomme på at skavler kan løsne som følge av at økt solinnstråling svekker snøen.

Det er fremdeles fare for at store glideskred kan løsne.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 28. mai 2020

Snødekket er preget av at det begynner å bli vår. I lavere fjellområder (under 900 moh) er snøen smelteomvandlet og grovkornet og drenerer smeltevann godt selv om det er enkelte islag i snødekket. Høyt til fjells (>1200moh) kan det ha kommet noen cm med nysnø de siste dagene. Snøen i høyfjellet er mer lagdelt og det øverste laget i snøen er markant våtere enn lenger ned.

Mandag ble det meldt om et svært stort vått flakskred på Tuvegga og et stort vått skred utløst av skavlbrudd ved normalruta opp til Eidskyrkja. Etter det er det ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Det er skiføre fra ca 500 moh i dalene i indre deler av regionen, høyere snøgrense mot kysten. I bratt solvendt terreng er det lite eller ingen snø under skoggrensa.

Fjellvær

Torsdag 28. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -3 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 29. mai 2020

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. 0 °C til 9 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS