Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre lørdag 02.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det er vedvarande svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensa og i lune områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Det ligg ferske små og middels store fokksnøflak i leområdene etter vinden fredag som treng tid til stabilisering. Desse flaka kan ligge på nedføyka rim eller lause lag av kantkorn og kan være muleg for ein skiløpar å løyse ut. Mindre vind mot laurdag gjev mindre vindtransport og færre ferske fokksnøflak, og ein avtakande skredfaretendens i fokksnøen. Kantkornutviklinga i snødekket gjer at mjuk snø blir stadig lausare og meir tilgjengeleg for vinden, og det gjev ei generell svekking av det eldre snødekket.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 1. februar 2019

Kaldt og tørt vær med vind frå SØ til SV har dominert siste dagane, og det sett sitt preg på snødekket. Variert og komplekst snødekke med tjukke og tynne flak av fokksnø av ulik alder ligg spredt mellom mjuk og tildels laus kantkornsnø. Snødekket er mest variert i lune områder der kantkornet ligg mest utvikla og er lausast mellom fokksnøflaka. Eldre fokksnø er i hovudsak hard og bærande. Høgare til fjells og meir vindutsatt er snøen hardare og kantkornet mindre framtredande i overflata.

Nedføyka lag av rim er observert, og ligg enkelte stader under flak av fokksnø som i hovudsak er harde eller som hardnar fort. Det er størst sjanse for at dette er eit problem rundt skoggrensa og i lune små botnar i høgda. Det er stor kantkornutvikling i snødekket og det blir lausare for kvar dag. Fokksnø på dette kantkornlaget er no vorte eit skredproblem.

Onsdag kl 16:00 gikk det et stort naturlig utløst flakskred i vestvent heng over vegen i Geiranger. Onsdag er det observert flere små flakskred i regionen, det meldes at de går på rim i Indre Sunnmøre og nedføyka nysnø i Ørsta.

Fredag er det snøfokk på toppane i regionen

Fjellvær

Fredag 1. februar 2019

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -17 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 2. februar 2019

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS