Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre torsdag 27.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng med ferske nysnøflak, særlig høyt til fjells.

Skredfarevurdering

Nysnø kombinert med vind fører til ustabile nysnøflak i østvendte leheng, vesentlig utover dagen når nedbøren øker på. Det er mulig for en skiløper å løse ut middels store skred i nysnøflak. Skredproblemet er mest utbredt høyt til fjells, og der mildværet ikke har påvirket snødekket kan skred som løses ut bli str 3 (store). Vær oppmerksom på at dersom det kommer mer nedbør enn ventet vil skredfaren øke.
Det er usikkerhet knyttet til utbredelse og egenskaper til vedvarende svake lag nede i snødekket.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. desember 2018

I høyden er snøoverflaten preget av vind fra vest. Det har gitt en ujevn fordeling av snøen og mange steder en ujevn snøoverflate som varierer i hardhet. Under tregrensa er snøen mindre vindpåvirket og våt. Snødekket kan i varierende grad ventes å være påvirket av mildvær og gjenfrysing mellom 900-1300 moh. Det er mer snø i indre deler enn i ytre deler av regionen.

Det er observert begynnende kantkorndannelse under skarelag i snødekket, men det er usikkert hvor utbredt dette er.

Lokalt har det kommet opp mot 15 mm nedbør onsdag morgen, og det nærmet seg 2 plussgrader på Roaldshornet (1050 moh) onsdag formiddag.

Fjellvær

Onsdag 26. desember 2018

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest. -2 °C til 2 °C på 1400 moh. Skyet. Av og til sørvestlig liten kuling.

Torsdag 27. desember 2018

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -5 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS