Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre mandag 02.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevjande forhold i fjellet med vedvarande svake lag nede i snødekket. Fareteikna er færre og skredaktiviteten har avtatt, men skreda kan framleis bli store.

Skredfarevurdering

Det er krevjande forhold i fjellet med vedvarande svake lag nede i snødekket. Samanlikna med tidlegare i påska, er fareteikna no færre, og skredaktiviteten har avtatt. Men konsekvensane av ferdsel i skredterreng kan fortsatt bli alvorlege, ved at flakskred som blir løyst ut over svake kantkornlag kan spreie seg langt ut til sidene. Det er lettast å løyse ut slike flakskred der flaka er tynne og mjuke, slik som td. i bratte soloppvarma fjellsider.

Merk at skavlar er ustabile og kan knekke 45 grader innover, både ved oppvarming og under vekta av skiløparar.

Måndag kjem det eit lite påfyll med nysnø. Mengdene er såpass små og vinden såpass roleg at dette vil ha lite å seie for den generelle stabiliteten i snødekket. Der det likevel dannar seg ferske flak, er det sannsynleg at desse festar seg dårleg til underliggjande skare og ev. overflaterim.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 1. april 2018

Under 700 moh er snøoverflata er prega av mykje skare i alle himmelretningar og soloppvarming/tining utover dagen, særleg i S- og SV-vendte heng. Elles er det til dels bærande fokksnø og elles varierande grad av vindpåverka snø i høgfjellet. Noko laus snø finst i skjerma formasjonar.

Nede i snødekket finst det svake lag av kantkorn som ved gjentekne høve har ført til drønn under vekta av skiløpar og gitt glatte brot i stabilitetstestar. På grunn av generelt kaldt vêr og stor variasjon i dag- og nattetemperatur, vil kantkornutvikling halde fram og sannsynlegvis motverke stabilisering av snødekket. Overliggande fokksnø blir vurdert som relativt stabil. Det vart observert overflaterim i lengst sør i regionen 27.3, og dette kan bli eit problem ved neste større snøfall.

Etter stor skredaktivitet i regionen førre helg og tidlegare denne veka, har det vore rapportert om lite skredaktivitet dei siste dagane. Laurdag var eit flakskred løyst ut av ei gruppe skiløparar i ei bratt fjellside ved Kjørsetdalshornet i Valldalen, ved om lag 1250 moh. Dette gjekk truleg på eit svakt lag av kantkorn.

Natt til søndag var temperaturen nede i -13 °C på Roaldshornet (1050 moh) i Stranda, og det er ikkje utsikter til plussgrader her dei neste dagane.

Fjellvær

Søndag 1. april 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -15 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lite vind og variernede retning. Tilskyende om kvelden.

Mandag 2. april 2018

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS