Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten torsdag 15.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler ​seg fersk fokksnø. Under mildværsgrensa kan våte skred løsne naturlig. I fjellet finnes vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Nedbør og vind opprettholder skredfaren knyttet til ustabil fokksnø i leheng mot nordøst. For en skiløper kan det være lett å løse ut skred. I områdene som har fått mest snø, i hovedsak indre strøk av regionen, kan det være mulig å løse ut store skred.

Det finnes også et vedvarende svakt lag av kantkorn under skare. Det er usikkert i hvor store deler av regionen dette finnes. Vær oppmerksom der faretegn som feks drønn i snøen indikerer at det svake laget er lett å påvirke.

Milde temperaturer og noe regn gjør at våte skred kan løsne naturlig under mildværsgrensa.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 14. april 2021

I løpet av den siste uken har det kommet mye nysnø, og tidvis kraftig vind har ført til stor snøtransport. I leområder ligger det myke og hardere flak av fokksnø, mens det i skjermede formasjoner fremdeles kan finnes litt ubunden/lett bunden snø. På vindutsatte steder er det avblåst ned til gammel fokksnø og skare.

Observasjoner fra Kistrandtind mandag viser at det ligger et svakt lag av kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Drønn i snøen indikerer at det svake laget kan påvirkes.

Søndag løsnet det et skred naturlig øst for Kistrandtind.
Mandag løsnet det mange små våte løssnøskred i sol og klarvær.

Fjellvær

Onsdag 14. april 2021

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til stiv kuling fra sørvest om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 15. april 2021

6 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS