Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 19.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og store nedbørmengder gir økt skredfare. Både tørre og våte skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

I lavlandet vil regn både øke belastningen og svekke bindingene i snøen og det kan gå naturlig utløste våte skred i alle himmelretninger. Størrelsen på skredene vil i noen områder begrenses av at det finnes lite snø i lavlandet.

Over mildværsgrensen vil sterk vind og nysnø føre til at det dannes flak med ustabil fokksnø i leområder. Det er også mye løssnø i terrenget tilgjengelig for vindtransport som bidrar til pålagringen. Det kan gå naturlig utløste store skred.

På høyfjellet finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket. Det har tidligere vært vanskelig å påvirke, men når snøen nå får mer belastning kan det midlertidig bli mer ustabilt. Fokksnøskred som løsner naturlig kan også påvirke svake lag dypere i snødekket og dermed trigge nye skred. Vedvarende svake lag er trolig mest utbredt i indre strøk.

Det ventes mest nedbør i Nord-Salten, skredfaren vil da være størst her. Skredfaren er også økende mot kvelden når det ventes mest vind og nedbør.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. mars 2021

Det har denne uken vært bygevær som har gitt påfyll av nysnø av varierende mengde i regionen. Under tregrensen ligger det løs og ubunden snø over gammel smelteomvandlet snø. Over tregrensen er det løs til lett vindpåvirket snø i overflaten. Denne ligger over eldre fokksnø eller skarelag.

Før mildværet i slutten av februar var det observert flere vedvarende svake lag i snødekket. Værdata tilsier at disse fortsatt er et skredproblem over ca 800 moh der mildværet ikke ødela lagene. Lagene er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer.

Torsdag var det lett snøfokk i fjellet i nærheten av Bodø.

Fjellvær

Torsdag 18. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. mars 2021

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør om kvelden og i Nord-Salten. Høyest nysnøgrense i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS