Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 13.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Kraftig bygevær og et fra før svakt snødekke gjør at både naturlige og fjernutløste skred er mulige.

Skredfarevurdering

Lokalt kan det fortsatt komme noen kraftige byger som kan legge enda mer snø i leformasjoner. Middels store skred vill være lette å løse ut, spesielt der fokksnøen fra de siste dagene ligger på svake lag av overflaterim og kantkorn. Områder der bygene treffer vil være mest utsatt.

Kraftig pålagring de siste dagene kan lede til svekkelse av vedvarende svake lag dypere i snødekket og enkelte steder kan disse være lette å løse ut. Fjernutløsning kan ikke utelukkes og i noen heng kan skredene bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 12. februar 2021

Siden onsdag kveld har det stedvis kommet over 50 cm nysnø og kraftig vind fra vestlig sektor har dannet tykke flak i østvendte leheng.
Tidligere i uken kom det stedvis 10-15 cm nysnø i regionen. Før snøfallet bestod snøoverflaten av fokksnø og skare, og noen steder avblåst til barmark. Det har vært mest fokksnø og flest myke flak i vestvendte leheng. Generelt er det lite snø og tynt snødekke for årstiden.

Et svakt lag av overflaterim under den siste nysnøen har stor utbredelse og er det mest relevante vedvarende svake lag i snødekket. Det finnes også svake lag av kantkorn under eldre fokksnø og rundt skarelag. Stabilitetstester viser god evne til bruddforplantning. Mange steder ligger de svake lagene under gamle, harde fokksnøflak, og det skal mye til for å påvirke lagene. Det er også begerkrystaller i snødekket.

Store drønn blev observert på fredagen i sørvendt terreng på Kvalhornet.

Fjellvær

Fredag 12. februar 2021

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -13 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Lørdag 13. februar 2021

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -9 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS