Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 03.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Roligere vær medfører at det ikke vil legge seg opp nye ferske fokks snøflak. Eldre flak trenger tid på å stabilisere seg, og det skal stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred i disse.

Vedvarende svake lag vurderes fremdeles som et aktuelt skredproblem og skred i ferskere fokksnø kan føre til kantkornlag dypere i snødekket løsner. Skredene kan da i enkelte tilfeller bli store.

Vår også obs på skavler som kan knekke og løse ut skred i heng under.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 2. april 2020

Snøoverflaten i høyden består i stor grad av vindpåvirket snø av ulik hardhet. Opp til skoggrensa er snøen mykere. På de mest vindutsatte plasser er det avblåst til gammelt skarelag eller til bakken.

I skogen og i skjermede terrengformasjoner på fjellet kan det ligge ubunden snø tilgjengelig.

Det er flere kantkornlag i snødekket. En del skred løsnet naturlig siste dager, kan
indikere at noen av disse er blitt aktive med økt tilleggsbelastning pga. pålagring av ny fokksnø.

Onsdag ble det i Valnesfjorden området observert flere naturlig utløste store skred som mest sannsynlig har gått på vedvarende svakt lag nede i snødekket.

En hund gikk onsdag mest sannsynlig gjennom skavl på fjelltopp i samme område og skvalknekket utløste mye sannsynlig skred i henget under.

Det er store skilneder i snømengder i regionen.

Fjellvær

Torsdag 2. april 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra øst, endring til frisk bris fra øst om ettermiddagen. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 3. april 2020

3-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest. -13 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS