Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 23.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig leområder der det samler seg fersk fokksnø. Skred kan løsne naturlig i lavereliggende områder der snøen er våt.

Skredfarevurdering

Vind og nysnø de siste dagene har gjort at det har lagt seg opp flak i nye himmelretninger. Mindre pålagring mandag gjør at snødekket får litt tid til å stabilisere seg som følge av gunstige temperaturer. Vær forsiktig i områder der snøen er vindpåvirket.

Nedbør vil komme som regn i lavlandet, dette vil kunne påvirke ferske fokksnøflak. Det kan ikke utelukkes våte skred opp til mildværsgrensa.

Det er observert et lag av kantkorn, men dette ligger beskyttet under tykk fokksnø. Det kan være mulig å påvirke der overliggende lag er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. mars 2020

Fra skoggrensen og oppover har det trolig lagt seg opp harde flak og snøen vil være ujevnt fordelt som følge av vind fra SV. Selv i åpne områder i skogen har snøen flyttet på seg og dannet myke flak.

I skjermede områder kan det ligge litt ubunden snø.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er observert et lag av kantkorn over skarelag i områder med tynt snødekke. Det ligger under flere is-/skarelag og vil være vanskelig å påvirke.

Torsdag er det observert flere naturlig utløst små og middels store skred i fokksnøen.

Lørdag er det observert skytende sprekker i fokksnøen.

Fjellvær

Søndag 22. mars 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sør, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 23. mars 2020

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS