Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten lørdag 08.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Skredfaren er avtagende, men i høyden kan det fremdeles være lett å løse ut skred i fersk vindtransportert snø. Lag av kantkorn kan fremdeles være et problem.

Skredfarevurdering

Det våte snødekket fra fredag vil etterhvert fryse til, og sannsynligheten for naturlig utløste våte skred avtar.

Høyt til fjells vil også de ferske fokksnøflakene stabiliseres ganske raskt, men enkelte steder høyt til fjells i indre deler av regionen kan det ikke utelukkes at det er mulig å løse ut et og annet stort skred.

Så lenge det usikkert hva som har skjedd med det vedvarende svake laget av kantkorn i snødekket anbefaler vi at du ferdes i fjellet med varsomhet og gjør konservative veivalg selvom været har roet seg flere hakk.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 7. februar 2020

Snødekket vil være preget av mildværet på fredag. I ytre og lavere liggende strøk er snøen godt fuktet opp, og etterhvert som det blir kaldere vil overflaten fryse til.

Over tregrensen har vinden fått herje gjennom uken. Snødekket består i stor grad av vindpakket fokksnø av varierende hardhet og skavler.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er observert et godt utviklet lag av kantkorn under skarelag høyt i snødekket. Før mildværet skylte over regionen var det stedvis lett å påvirke det svake laget og det er meldt inn flere observasjoner på drønn som forplanter seg bortover. Torsdag er det meldt om et fjernutløst skred.

På målestasjonen Sisovatnet (665 moh) i indre del av regionen steg temperaturen med 8 grader i løpet av natt til fredag

Fjellvær

Fredag 7. februar 2020

40 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -8 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 8. februar 2020

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS