Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten fredag 07.02.2020

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Mildvær, vind og mye nedbør fører til økende skredfare. Unngå opphold i skredterreng. Naturlig utløste skred ventes!

Skredfarevurdering

Lavtrykk med varmere luft, regn og plussgrader høyt til fjells gir økende fare for våte naturlig utløste skred under mildværsgrensen. Der hvor snøen er løs og ubunden ventes det naturlig utløste våte løssnøskred, mens naturlig utløste våte flakskred kan ventes der regnværet fukter opp fokksnøen fra de siste dagene. Mildværsgrensen er høyest ved kysten.

Sterk vind vil i høyden danne ferske fokksnøflak i leområder og det ventes naturlig utløste skred. Mest utsatt er de områder hvor det fra før av er en del løs snø tilgjengelig og hvor det nå kommer mye ny snø. Påfyll av fersk vindtransportert snø kan også være det som gjør det lettere å påvirke svake lag av kantkorn i snødekket. Vær svært konservativ i veivalgene. Indre og nordlige deler av regionen virker å være mest utsatt.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 6. februar 2020

Over tregrensa består snødekket i stor grad av vindpakket fokksnø og skavler av varierende hardhet. I mer vindbeskyttet terreng er det muligheter for ubunden snø.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø.

Det er flere observasjoner de siste dager på kantkorn i nærheten av skarelag steder nedover i snødekket. Onsdag og torsdag er det flere steder meldt inn observasjoner på drønn som forplanter seg bortover. Dette kan tyde på at det vedvarende svake laget av kantkorn har utviklet seg og vekten av fersk fokksnø gjør at vi får faretegn som drønn. Torsdag er det meldt om et fjernutløst skred som også bekrefter at kantkornlaget er aktivt.

Det er observert moderat snøfokk og løs ubunden snø tilgjengelig for transport.

Fjellvær

Torsdag 6. februar 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -12 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 7. februar 2020

40 mm i døgnet, opp mot 55 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -8 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS