Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten torsdag 30.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Vær obs på dannelse av vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Vinden fortsetter med stiv kuling, men det fins lite løs snø å flytte på. Fokksnøen som ble dannet tidligere i uka stabiliserer seg gradvis, men en gruppe skiløpere eller en skuter kan løse ut store skred. Vær obs selv i små og tilsynelatende ufarlige leheng. I høyden og indre strøk går stabiliseringen tregere på grunn av kulda, og det ventes at skredfaren er størst der. Vær særlig observant i området rundt tregrensa, og husk på at det selv i små og tilsynelatende ufarlige leheng kan ligge mye fokksnø.

Forholdene ligger også til rette for dannelse av svake lag av kantkorn. Så langt har det ikke blitt observert skredaktivitet knyttet til dette, men det er verdt å følge med på. Ha dette i bakhodet, særlig der snødekket er tynt eller avblåst.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 29. januar 2020

Siden søndag har det blåst kuling i fjellet fra SØ, og snødekket bærer tydelig preg av vindens herjing. Det er dannet fokksnøflak i leheng over tregrensen. Disse kan være harde og tykke og ligge på løsere snø. Beskyttede steder er det noe mykere snø, mens vindutsatte steder er avblåst ned til harde fokksnøflak eller gammel skare.

Gammelt snødekke består i stor grad av skare og smelteomvandlet snø.

Det er observert kantkorn i nærheten av skarelag høyere opp i snødekket, og ved bakken. Med kaldt vær ligger forholdene til rette for at kantkorn vokser og blir til et svakt lag på sikt.

Fjellvær

Onsdag 29. januar 2020

Oppholdsvær. Liten kuling fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 30. januar 2020

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS