Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 08.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Mildvær tirsdag virker stabiliserende på gamle nysnøflak. Det ventes ikke at påfyll av litt nysnø vil endre skredfaren. Litt vind kan legge opp ferske nysnøflak og disse vil finnes i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning gjennom dagen. Vær varsom inntil disse har stabilisert seg.

Der snødekket ikke har tørket opp kan det fremdeles gå noen våte løssnøskred, særlig under mildværsgrensa.

Det er observert glidesprekker i noen fjellsider, og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. mai 2019

Det gamle snødekket er preget av mildværet som var siste del av april, og er nå gjenfrosset. Tirsdag var det mildvær opp til fjelltoppnivå og solgløtt, noe som gjør at snøoverflata er myknet opp. Under 500 moh er det lite snø, og det tærer nå også i nord -og østvendte sider.

Det er kun i nordvendte heng høyt til fjells der snødekket er tykt hvor det fortsatt kan finnes lagdelinger.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er stort sett ødelagt under ca 1000 moh. I nordvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det enkelte steder fortsatt ligge intakt, men grunnet manglende observasjoner på dette er vi usikre på status.

Det er ikke registrert skredaktivitet i regionen de siste 3 døgn.

Det er ikke kommet nysnø av betydning i regionen de siste døgn, kun et dryss i Saltdalen. Tirsdag formiddag var det mildt i regionen med 3 plussgrader på flere av målestasjonene som ligger mellom 550-650 moh.

Fjellvær

Tirsdag 7. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 8. mai 2019

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra nordøst, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS