Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 06.05.2019

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Litt nysnø fører til ustabile nysnøflak i enkelte leområder, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

Gamle nysnøflak stabiliseres, men vær fremdeles varsom i områder der det har kommet mye snø da skred her vil kunne bli middels store. Litt vind mandag vil legge opp ferske nysnøflak i områder med løs snø tilgjengelig for transport. Nysnøflak vil dannes i flere himmelretninger grunnet skiftende vindretning gjennom dagen.

Dersom sola kommer frem vil det kunne løsne små våte løssnøskred der det har samlet seg nysnø.
Det er observert glidesprekker i enkelte fjellsider, og enkelte glideskred kan ikke utelukkes.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. mai 2019

Det gamle snødekket er preget av mildværet som var siste del av april, og er nå gjenfrosset. I overflaten ligger det i høyden et lite lag av nysnø med varierende tykkelse. I sør- og østvendte leformasjoner har det samlet seg fokksnøflak i områder hvor det har vært tilstrekkelig nysnø og vind. Under 300-500 moh er det lite snø, minst i solvendt terreng. Det er kun i nordvendte heng høyt til fjells der snødekket er tykt hvor det fortsatt kan finnes lagdelinger.

Fra slutten av februar har vi hatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget er stort sett ødelagt under ca 1000 moh. I nordvendte heng og i høyden på steder med tykt snødekke kan det enkelte steder fortsatt ligge intakt.

Det er ikke registrert skredaktivitet i regionen de siste tre døgn, men i naboregionen Svartisen ble det fredag registrert ett vått løssnøskred str 1 i en østvendt fjellside.

I løpet av de siste 3 døgn er det kommet inntil 10 cm nysnø i regionen, mest i området rundt Saltdalen. Søndag formiddag er det sol og ett par skydotter på himmelen.
Torsdag og fredag ble det observert fersk vindtransportert snø i fjellområdene rundt Valnesfjorden.
Torsdag ble det også rapportert inn glidesprekker i bratt fjellsider.

Fjellvær

Søndag 5. mai 2019

1-4 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra nordøst. -11 °C til -3 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 6. mai 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -10 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS