Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 25.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Fokksnøflak kan fortsatt være ustabile. I tillegg så er det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Fortsatt snøbyger og vind gir ytterligere pålagring på fokksnøflak i lesider mot Ø-SØ, disse er store etter helgens uvær. Fokksnø-/nysnøflak ventes fortsatt å være ustabile og lett å løse ut noen steder, men vil gradvis stabilisere seg med roligere vær.
Der det er dannet hard skare etter mildværet fredag eller overliggende harde fokksnøflak vil det bli mindre sannsynlig å påvirke det vedvarende svake laget av kantkorn nå, men rundt/under tregrensa og der snødekket er tynt i høyden kan det fortsatt være mulig å påvirke. Skred i den ferske fokksnøen kan være tilleggsbelastningen som trengs for å påvirke kantkornlaget, og da i verste fall gi svært store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. mars 2019

Fredag kveld var det plussgrader og regn helt opp til ca.700-800 moh. Etter dette har det kommet tildels mye nysnø med kuling fra SV-V-NV, som har gitt store mengder fokksnø i Ø-SØ-vendte leformasjoner i høyden. I lavlandet har nedbør kommet som regn/sludd en del steder. Før siste dagers snøfall var snøoverflaten preget av kraftig østlig vind som hadde dannet harde og tykke flak i vestvendte sider. Østvendte sider var mange steder avblåst ned til gammelt skarelag.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget har vist seg å gå lett til brudd og ha god bruddforplantningsevne, men ligger stort sett under harde fokksnøflak nå.

Torsdag ble det meldt om drønn og skytende sprekker i snødekket.

Fjellvær

Søndag 24. mars 2019

25 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Om formiddagen synkende snøgrense til havnivå.

Mandag 25. mars 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS