Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten mandag 25.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
I lavlandet ventes naturlig utløste store våte skred. I leområder i høyden er ferske fokksnøflak problemet. Unngå områder under glidesprekker.

Skredfarevurdering

Været står på og snøen forblir våt og ustabil i lavlandet. Enkelte store naturlig utløste skred kan forekomme. Søndag var temperaturen lavere og ga nysnø over 500 moh, kombinert med kraftig vind fra vest har det ført til dannelse av fokksnøflak. Disse flakene kan vokse i størrelse med mer snø og vind og også ferske, men mindre flak vil danne seg i leformasjoner i høyden i løpet av mandagen. Ustabilitet ventes innad i fokksnøen slik at skredstørrelsen er vanskelig å forutsi. Gi flakene noen dager til å stabilisere seg.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 24. februar 2019

Det var mildt med plussgrader helt til topps og svært vått i helgen. Siden fredag har det kommet 30-70 mm nedbør i regionen. Snøen er nå gjennomvåt. Det finnes skarelag i snødekket som kan føre til opphopning av vann.

Svake lag av kantkorn som lå under fokksnø og dypt i snødekket er nå ødelagt på grunn av mye vann i snøen.

Det er ikke blitt registrert skredaktivitet i regionen siden mildværet inntraff fredag ettermiddag, men det kan ha gått skred som ikke har blitt observert enda pga dårlig vær og sikt.

Fjellvær

Søndag 24. februar 2019

35 mm i døgnet, opp mot 65 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -5 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, ca 500 moh fra sent om ettermiddagen.

Mandag 25. februar 2019

20 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -5 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Forbigående litt lavere snøgrense på ettermiddagen. Til kvelden stigende til ca. 800 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS