Snøskredvarsel for Sør-Troms torsdag 11.06.2020

2
Moderat
Publisert:

Økende temperatur og solinnstråling kan gi løssnøskred i bratt terreng. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd I store bratte heng med våt snø bør du gradvis bevege deg på skrå for å unngå å bli tatt av skred som du selv eller andre i gruppen løser ut.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Varmere vær fører til en gradvis økning i snøskredfaren utover dagen. Der snøen blir våt vil det være lett å løse ut våte løssnøskred. Enkelte kan også løsne naturlig i bratt terreng. Enkelte steder hvor oppsprukket snø ligger på bratte sva, er det fare for glideskred. Det er vanskelig å forutsi når slike skred går. Noen få steder finnes også et skarelag som kan samle opp smeltevannet og gi flakskred. Vær observant der det er skavler. Disse kan knekke og løse ut skred i fjellsiden under.
Snøen er for det meste våt og drenerer vannet godt. Snøoverflaten er for det meste fast. Over skoggrensen er det fortsatt mye snø igjen, særlig i forsenkninger som samler snø. Langs rygger og på topper er det bart. Under skoggrensen blir det stadig mindre snø.
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
0 °C til 7 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 1300 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 1 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest.
1 °C til 7 °C på 700 moh.
Plussgrader opp til 1400 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Sør-Troms / Lavangen

Snø

10.06.2020 kl. 19:53

1442 moh

Marius@obskorps (****)

Skredfarevurdering

1 Liten Snødekket fremstår som mer eller mindre homogent og generelt stabilt. Det har vært stort sett godt vær med mye sol den siste tiden, men luftemperaturen har ikke vært alt for høy siste tiden, noe som i dag kunne leses av nysnø over ca. 1000moh fra et par dager siden som flere steder ikke var smeltet helt bort. Økt varme neste dagene og særlig mot helgen, vil kunne øke smeltingen og faren for våte løssnøskred og glideskred. Varslet faregrad er riktig

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh

Notater

Se øvrige observasjoner gjort på turen i dag for detaljer om vær etc.

Skredaktivitet

10. jun. I løpet av dagen (+02:00) Ingen skredaktivitet

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 200 moh Våt løssnø Våt Det har smeltet godt unna den siste tiden, men det er fortsatt mye snø i fjellet jevnt over. Snødekket fremstår som i all hovedsak homogent bestående av smelteformer og med ingen markert lagdeling.

ObsID: 238577

Sør-Troms / Lavangen

Snø

10.06.2020 kl. 16:53

1288 moh

Marius@obskorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Tatt mot V. Ofotfjorden til venstre og Gratangen til høyre.

Vær

Ikke nedbør 2 °C 2 m/s fra V → Klart og så og si vindstille vær. Varmt i sola, men lufttemperaturen er forholdsvis kjølig.

ObsID: 238573

Sør-Troms / Lavangen

Snø

10.06.2020 kl. 15:09

1436 moh

Marius@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marius@obskorps Kommentar:  Melkefjellet til venstre og Rivtind til høyre i bildet. Det kan sees rester av nysnø i høyden, særlig på Melkefjellet. Tatt mot S.

Snødekke

Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 200 moh Våt løssnø Våt Det smelter unna ganske fort nå, men fortsatt mye snø i fjellet.

ObsID: 238569

Sør-Troms / Lavangen

Snø

10.06.2020 kl. 14:56

1436 moh

Marius@obskorps (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Marius@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Snøprofil

0,5 cm F DF 5 mm W Rester av et tynt lag med nysnø som kom med nedbøren i forgårs (trolig) og er observerbart på nordhelninger og flater helt ned til ca. 1000moh., 15 cm 4F MFcl 1 mm/2 mm W, 31 cm 1F MFcl 1 mm/2 mm W, 28 cm P/P- MFcl 1 mm/1 mm W, 30 cm 4F MFcl 1 mm/3 mm W, 10 cm 4F MF/FCxr 3 mm/5 mm W Rester(!) av kantkorn/begerlag, men stort sett klart rundet og på god vei til å bli helt omvandlet til smelteform. Tatt på flate på ca.1430moh. Snøen oppleves som i stor grad homogen og først og fremst forskjell i kornstørrelse og tetthet/hardhet.

ObsID: 238568

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org