Snøskredvarsel for Romsdal tirsdag 16.02.2021

3
Betydelig
Publisert:

Vedvarende svakt lag høyt i snødekket gjør at det er svært lett å løse ut skred. Unngå ferdsel i skredterreng.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpssoner for skred. Fjernutløsning er sannsynlig.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng
Sannsynlig

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vindøkning fra SØ vil føre til at det dannes enda flere ferske ustabile fokksnøflak som ligger på et vedvarende svakt lag av kantkornet snø. Skred kan løses ut av en enkelt person i alle himmelretninger, men heng i le for SØ vil være aller mest utsatt. Fjernutløsning er mulig. Flak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte.
Snøoverflaten på rygger og i skar er preget av vind i varierende grad, men det finnes også mange steder i terrenget med løs snø og fint skiføre. Mange steder består det flotte skiføret av løs kantkornet snø. I bratte solsider har snøoverflaten noen steder blitt påvirket av sola. Der det har blitt dannet solskare må vi følge med på mtp kantkonutvikling rundt skarelaget hvis det fortsetter med kaldt vær.
Det finnes generelt svært mye kantkornet snø i snødekket etter en lang kuldeperiode. Det er lettest å løse ut skred der det ligger flak av fokksnø over løs kantkoret snø. Det finnes også er et tydelig og tykt lag med kantkornet snø dypere i snødekket som er vanskelig å påvirke. Dette er mest fremtredende rundt skoggrensa og opp til ca 800 moh. I formasjoner som samla snø tidlig på vinteren kan dette dype svake laget finnes helt opp til fjelltopphøyde.
Flere skredhendelser i helga viser at det er fullt mulig å løse ut skred for en enkelt person. Det ble også observert skred helt ut i havgapet på fjell som vanligvis ikke er forbundet med skredfare, som fra Sjurvarden v/Farstad og Mekknoken på Averøy.
Det ble stedvis rapportert om snøfokk søndag. Mandag formiddag er det rolig vind, lett snøvær og "varmere" enn vi har vært vant til den siste tiden, men fortsatt er det minusgrader nesten til havnivå.
1 - 2 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra sørøst om ettermiddagen.
-16 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Stille/svak vind fra sør., endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen.
-15 °C til -5 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Tilskyende utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

16.02.2021 kl. 14:27

39 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ser det føyker i fjellet ved Trollstigen / Reinheimen.

ObsID: 255877

Romsdal / RAUMA

Snø

16.02.2021 kl. 13:01

904 moh

Silje@svv (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Silje@svv Kommentar:  Vestvendt brattheng. Ikke ferskt. Kanskje en uke siden? Ser skiløperutløst ut. Skispor oppå skredmassene også. Tydelig at vinden her tatt på ryggene

Snødekke

Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Snøen ligger fortsatt løs og fin i øst og sør mange steder rundt Isfjorden. Men sola begynner å ta skikkelig i sør. Det klabbet på skiene på 800moh. I skogen fra 500 ogned var det skikkelig kramsnø i bratt sørside.

ObsID: 255849

Romsdal / Molde

Snø

16.02.2021 kl. 09:14

264 moh

AWenk@nortind (Ukjent)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  AWenk@nortind
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -1 °C 0 m/s I natt var det ca. 3 m/s fra N under skogsgrensa. 2 2 cm nysnø i løpet av kvelden.

Tester

ECTX God Ingen brudd. Testresultater her gir lite innsikt for snødekket i høyfjellet.

LBT@50cmQ3 Ingen tydelig brudd.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredaktivitet

16. feb. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snødekke

70 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Fuktig Kram nysnø i overflaten, 2 cm, ligger opp på en forholdsvis homogent pakke, 40 cm, med delvis fasettert krystaller. Det finnes overflaterim mellom disse to. Under er godt utviklet store kantkorn til buns.

Snøprofil

2 cm F DF M, 40 cm 4F, 1 cm 1F MFcr, 27 cm 1F/F FC D 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 255765

Romsdal / Molde

Snø

15.02.2021 kl. 15:12

515 moh

Frode (Ukjent)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Frode

Vær

Snø 6 m/s fra S ↑ 100% skyer

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: På dette stedet. Beskrivelse: Flak av fokksnø løsner på leside NV. Blåser bris fra S.

ObsID: 255669

Romsdal / Hustadvika

Snø

14.02.2021 kl. 23:31

340 moh

tore@svv (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  tore@svv
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  tore@svv
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  tore@svv
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tore@svv
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tore@svv
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  tore@svv

Faretegn

Ferske skred Område: På dette stedet. Beskrivelse: Samme skred som registrert av annen bruker i går. Minst ett døgn gammalt (altså lørdag 13.2 eller tidligere). Hardt flak (5-30 cm) i lokalt leheng har løsnet på kantkornlag med variarende tjukkelse (for det meste < 2 cm). Ser ut til å være utløst av skiløper eller fjernutløst av skiløper; det er flere spor tett inntil skredet. Str. 1. Legger det inn som 'faretegn' siden annen observatør registrerte det som 'skredhendelse' i går.

Snødekke

Ikke snøfokk Snøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Snødekt terreng helt ut til kysten. Snøen har ved kysten blitt nokså vindpåvirka og ujevnt fordelt etter hvert. Skavler og lesider ser ut til å finnes i flere himmelretninger. Mest påfallende trekk i høyden er at utsatte rygger og kuler er blåst fri for snø.

Skredproblem

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 200 moh Kaldt, omdanna snødekke helt ut til kysten gjør at tregrensa som ofte brukes for midtre og indre strøk (ca. 600 moh) er litt mindre styrende i det mildværet kommer ila. uka. I ytre strøk er det generelt tynt med skog. På den annen side, er jo snømengden tross alt beskjeden (selv om det er mer enn normalt)

ObsID: 255531

Romsdal / RAUMA

Snø

14.02.2021 kl. 14:38

951 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot vestover.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 3 av 3 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Pent vær i dag.

Skredfarevurdering

2 Moderat Fortsatt kaldt og pent vintervær i Romsdalen. Det kom høye skyer / slør fra vest og sørvest i ettermiddag . Begynte aldri føyke her , og kunne ikke se føyk under bilturen heller. Situasjonen virker ganske lik som det var på torsdag , bare at kantkorn i overflaten har fått utviklet seg enda mer. Sola har tatt mer på solvendte, bratte-nok heng. Men det kan bli litt spennende nå med meldt værendring. Det er godt utviklet kantkorn i overflaten , men ofte er laget ganske tjukt. Denne er også lett flyttbar når mer vind. I dag inntrykk av fg2, eller til og med fg1 , men er nok 2 for regionen. Vesentlig endring og stigende hvis mye vind. Varslet faregrad er riktig Bra

Tester

LBT@40cmQ3 Det gamle kantkorn-laget over skare (gammel smelteomvandlet pakke) går i brudd med ekstra stor tilleggslast.

Faretegn

Ingen faretegn observert Eneste faretegn her var nok rim og kantkorn på snøoverflaten.

Skredaktivitet

14. feb. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst S, SV Observerte under bilturen at det har gått noen små skred i bratt solvendt.

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 0 moh Overflatekantkorn Tørr Ble ikke snøfokk mens jeg var ute. Overflate her er 10-20 cm løs kantkorn, innsynking rundt 10- 15 cm på ski. Obs ved neste nedføyk eller hvis nedsnødd! Noen små flekker med fokksnø , men her var de ikke store nok til å skape trøbbel . Hardare gamle fokksnø flak med hule lyder helt øverst i fjellet der vinden har tatt tidligere. Ganske lite snø egentlig, og kantkorning gjør at den øverste snøen er enda luftigere og lettere.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, NV over 700 moh En finner kantkorn nede i snødekket i alle himmelretninger. De øverste fokksnøflakene var for små her til å være problem , men de er nok problem i andre steder .

Snøprofil

20 cm F/4F- FC/RGxf 2 mm D, 10 cm 1F RG/RGxf D Porøs og smuldrete, 10 cm 4F/F FC 2 mm D Nedre del Svikter nederst med stor tilleggslast, Q3, 10 cm K MFcr D, 50 cm P/1F- MF/FC D Gammel smelteomvandlet pakke med blanding av kantkorn & skare. Begere mot bakken der hult. -6 °C @ 0 cm, -11 °C @ 2 cm, -8,8 °C @ 10 cm Fra ca. 960 NV

ObsID: 255491

Romsdal / VESTNES

Snø

14.02.2021 kl. 14:25

852 moh

Kristoffer (*)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kristoffer Kommentar:  Snø fra øverste laget, helt ned til det blir smelteomvandlet er krystallene tilsvarende, men mer bundet.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør 2 m/s fra Ø ← Pent vær. Tørr og kald luft

Skredfarevurdering

2 Moderat Lav skredfare her. Har ikke funnet lagdelt snø og overflaten er løs og tørr. Øverste laget har veldig lite binding, og vil tåle lite tillegsbelastning, tror jeg. Men dette kan også være et lokalt problem Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

101 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr

Snøprofil

16 cm F DF 1 mm D, 23 cm 4F DF 1 mm D, 7 cm P DF 1 mm, 21 cm 1F DF 1 mm D, 24 cm K MF 2 mm M Øverste laget minner om sukker. Usikker på hvilken prosess som ligger bak (soloppvarming?), eller hva slags korntype dette blir, men det er absolutt ingen binding i dette laget.

ObsID: 255431

Romsdal / RAUMA

Snø

14.02.2021 kl. 12:07

1067 moh

hilde@svv (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  hilde@svv

Faretegn

Ferske skred Område: På dette stedet. Beskrivelse: Liten utglidning i ferske fokksnø

ObsID: 255481

Romsdal / Hustadvika

Snø

14.02.2021 kl. 11:47

266 moh

Hestetun@skikursguiding (****)

Notater

Sola svekke bindinger i snødekke og det rase lett av hustak og små brattheng.

ObsID: 255385

Romsdal / RAUMA

Snø

14.02.2021 kl. 11:09

450 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Ganske kald snøoverflate.

Vær

Ikke nedbør -8 °C 2 m/s fra S ↑ 10% skyer Pent og kaldt i dag også. Litt trekk i lufta , men klarer ikke se føyk enda. Rim og kantkorn i overflaten her. Mer seinere.

ObsID: 255371

Romsdal / RAUMA

Snø

14.02.2021 kl. 11:09

450 moh

Urpu@Romsdal (****)

Vær

Ikke nedbør -8 °C 2 m/s fra S ↑ 10% skyer Pent og kaldt i dag også. Litt trekk i lufta , men klarer ikke se føyk enda. Rim og kantkorn i overflaten her. Mer seinere.

ObsID: 255372

Romsdal / RAUMA

Snø

14.02.2021 kl. 11:00

1044 moh

asgeirrusti (Ukjent)

Skredhendelse

14. feb 11:00 Tørt flakskred 1 - Små Personutløst Skredet startet på 1023 moh og sluttet på 967 moh 20 cm høy bruddkant Skiløperutløst skred i overgang mellom hardpakket fokksnø og myk fokksnø i utgangen av renna

ObsID: 255426

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org