Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal lørdag 16.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og nedbør gir stor snøtransport. Unngå leområder der det samlar seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Fortsatt bygevær med kraftig vind og snø gir økende skredfare. Det vil mange steder finnes store, ferske flakdannelser og ny snøtransport vil gi ytterligere destabilisering. Det vil fortsatt være mulig for en skiløper å løse ut store skred i ferske leheng og det kan forventes enkelte store naturlig utløste skred. Mest utsatt er Rauma og Eikesdalsfjella og det kan forventes aktivitet i klassiske skredbaner.

Stigende temperatur og muligheter for sol vil også opprettholde problemet med løssnøskred i nysnøen. Disse vil gå som våte skred i solsider og under mildværgrensa, og som tørre i høyden og skyggesider. Spesielt utsatt er heng som har ligget i le for vinden og som nå har mye løs snø.

Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.

Ytre del av regionen der det er generelt mindre snø kan ha en lavere faregrad.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. mai 2020

Den siste uka har det snødd jevnt, mest i midtre del av regionen der det er kommet over 60 cm ny snø med lav snøgrense. Det har vært perioder med vind og snøen er pakket i myke flak der den har fått tak. Mye løs, ubunden snø i skjermede formasjoner. Gammelt snødekke er generelt smelteomvandlet og stabilt,fra ca 700 moh gjenfrosset i toppen.

Vi gjør oppmerksom på at det har vært forhold for å bygge kantkorn høyt i snødekket (gammelt snødekket som er isotermt og ny, kald snø over). Det har vært observert begynnende kantkorndanning over gammelt snødekke flere steder de siste dagene.

Torsdag ble det observert flere naturlig utløste løssnøskred og flakskred.

Det har kommet over 60 cm ny snø den siste uka. Mest ny snø i Rauma og Eikesdalsfjella. Mange leheng har nå svært mye løs snø.
Skavler er mange steder svært store, spesielt mot Ø.

Fjellvær

Fredag 15. mai 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til frisk bris fra vest om formiddagen. -9 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Lørdag 16. mai 2020

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Lav snøgrense om natta/morgenen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS