Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 14.05.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder og andre terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Det kan gå naturlig utløste skred i nysnøen i bratte solutsatte heng.

Skredfarevurdering

Situasjonen opprettholdes. Det har lokalt kommet svært mye nysnø de siste dagene. Fortsatt bygevær med usikre nedbørsprognoser, mulighet for soloppvarming og usikkerhet rundt svakt lag av kantkorn gjør at faregrad 3 situasjonen vedvarer. Ytre del av regionen som generelt har mindre snø kan ha lavere faregrad.

Det vil være lett å løse ut løssnøskred og perioder med sol mellom bygene vil gi rask oppvarming av snøen og fare for naturlig utløste løssnøskred - og noen steder flakskred i bratte heng. Spesielt utsatt er heng som har ligget i le for vinden og som nå har mye løs snø.

I høyden vil det fortsatt være mulig å løse ut skred i de ferskeste flakdannelsene. Spesielt utsatt er inngangen til heng i skyggevendte sider.

Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Med kaldere vær avtar faren for glideskred, men unngå likevel terreng under glidesprekker.

Skredproblemer

Nysnø (løssnøskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 13. mai 2020

Gammelt snødekke er generelt smelteomvandlet og stabilt. Fra ca 700 moh gjenfrosset i toppen. Over dette ligger 30-50 cm ny snø fra de siste dagne. Det har tidvis vært en del vind som har fordelt den nye snøen utover i terrenget. Siste del av snøfallet har vært med lite vind.

Vi gjør oppmerksom på at det er forhold for å bygge kantkorn høyt i snødekket (gammelt snødekket som er isotermt og ny, kald snø over). Omvandlingen kan skje raskt. Det har vært observert begynnende kantkorndanning over gammelt snødekke de siste dagene.

Tirsdag formiddag ble det observert flere ferske, middels store, naturlig utløste skred. Både løssnøskred og flakskred.

Det har kommet over 50 cm ny snø de siste 3 dagene. Mest ny snø i Rauma og Eikesdalsfjella.

Fjellvær

Onsdag 13. mai 2020

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra vest. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 14. mai 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde innad i regionen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS