Snøskredvarsel for Romsdal fredag 31.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø gir ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Påfyll av snø med liten kuling fra sørvest vil føre til ytterligere pålagring av fersk vindtransportert snø i leområder. Snødekket i leområder må betraktes som ustabilt og kan løsne middels store skred. Noe naturlig utløst skredaktivitet forventes også. Det gamle snødekket vurderes som stabilt uten lagdeling med god evne til å drenere vann. Skredvarslingen for sesongen 2018/2019 avsluttes 31.05. Vi takker for nå og minner om varslingsstart for neste sesong 01.12.2019.
Den gjenværende vintersnøen er smelteomvandlet og drenerer smeltevann godt. I nord- og østvendte terrengformasjoner ligger snøgrensen lavere enn i sør- og vestvendte, der det knapt er skiføre og snø igjen. De siste dagene har det kommet ca. 20 cm nysnø i regionen.
Natt til torsdag 30.05 ble det målt -2 grader ved Mannen målestasjon, 1294 moh.
10 - 15 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest.
-5 °C til 0 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra sørvest.
-5 °C til 1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 900 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør nærmest kysten.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

29.05.2019 kl. 15:00

1490 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Finnan .
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Alnestinden
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Der vinden har lasta
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 1400 og oppover
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca.1430 N/NØ
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lett å tråkke ut myke flak i høyden, mn ikke skytende
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Takk for denne sesongen !

Tester

@7cmQ2 Nedføyket nysnø som svikter ganske lett

Faretegn

Ferske skred Ser det har gått noen skred i siste snøen

Snødekke

130 cm totalt Moderat snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 700 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Nysnøen er gjennom fuktig opp til ca 1000, deretter gradvis tørr. Bra med føyk i høyden og der det har lasta er det rundt 20 cm nå . Det meste er lett vindpåvirka F+ og bunden 4F- . Snøsmelting har stoppa nå og elver og bekker har mindre vannføring. Fortsatt sammenhengende skiføre fra ca.700 eller 800 her, men det blir naturlig slalåm rundt steiner og rabber i den nedre delen. Vær obs på smeltehull og -sprekker.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var en vindfull og kjølig dag til fjells i dag på onsdag. Komt ytterlige 5-10 cm nysnø , slik at totalt ligger det 10-20 cm i høyden. Opp til 1000 er nysnøen gjennomkram og omvandler raskt til smelteformer. Deretter gradvis tørr , litt avhengig av himmelretning og sted. Det har gått noen naturlige skred i bratter som ser ut til å skli på skare. Det er forhold for kantkornutvikling da det er fanga mye fukt og varme i gamlesnøen og det er kaldt om natta , men jeg fant ikke noe av betydning i dag. Trur det kan gå str 2 skred i få heng nå. Stigende med mer nedbør og vind, men har ikke sett prognose for nedbørsmengder. Kanskje går det fra få heng til noen . Varslet faregrad er riktig Bra. Plutselig så er det vinterlig igjen!

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ over 1100 moh Også løssnøskred. I dag var det for overskya der jeg gikk , og at sola fikk ikke tak men når sola varmer nysnøen vil det løsne ganske lett vil jeg tru.

Skredaktivitet

29. mai. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Det meste str 1, men kanskje 2 str 2.

ObsID: 195929

Romsdal / RAUMA

Snø

29.05.2019 kl. 13:37

912 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Alnes Tinden

Vær

Ikke nedbør 0 °C 5 m/s fra V → 80% skyer Litt snø i lufta men ganske klart vær nå midt på dagen. Ser det er snøbyger på veg. En god del vind og ser d føyker over ca.1000. Vinterlig, men sola varmer når d titter frem. Komt ytterlige ca.5-10 cm snø.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ser det føyker godt i høyden.

ObsID: 195926

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org