Snøskredvarsel for Romsdal torsdag 30.05.2019

2
Moderat
Publisert:

Vind og nysnø gir ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nedbør i form av snø med vind fra sørvest vil føre til et økt omfang nysnøflak i leområder. Det må forventes at en enkelt skiløper kan løse ut middels store skred i bratt terreng. Det gamle snødekket vurderes som stabilt uten lagdeling med god evne til å drenere vann.
Den gjenværende vintersnøen er smelteomvandlet og drenerer smeltevann godt. I nord- og østvendte terrengformasjoner ligger snøgrensen lavere enn i sør- og vestvendte, der det knapt er skiføre og snø igjen. De siste dagene har det kommet ca 10 cm nysnø i regionen.
Natt til onsdag 29.05 ble det målt -7 grader ved Mannen målestasjon, 1294 moh.
3 - 6 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest.
-9 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.
Nattefrost mange steder.

For oppdatert værvarsel se yr.no
10 - 15 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørvest.
-5 °C til 0 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

29.05.2019 kl. 15:00

1490 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 8 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Finnan .
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Alnestinden
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Der vinden har lasta
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 1400 og oppover
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca.1430 N/NØ
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lett å tråkke ut myke flak i høyden, mn ikke skytende
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Takk for denne sesongen !

Faretegn

Ferske skred Ser det har gått noen skred i siste snøen

Tester

@7cmQ2 Nedføyket nysnø som svikter ganske lett

Snødekke

130 cm totalt Moderat snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 700 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Nysnøen er gjennom fuktig opp til ca 1000, deretter gradvis tørr. Bra med føyk i høyden og der det har lasta er det rundt 20 cm nå . Det meste er lett vindpåvirka F+ og bunden 4F- . Snøsmelting har stoppa nå og elver og bekker har mindre vannføring. Fortsatt sammenhengende skiføre fra ca.700 eller 800 her, men det blir naturlig slalåm rundt steiner og rabber i den nedre delen. Vær obs på smeltehull og -sprekker.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ over 1100 moh Også løssnøskred. I dag var det for overskya der jeg gikk , og at sola fikk ikke tak men når sola varmer nysnøen vil det løsne ganske lett vil jeg tru.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var en vindfull og kjølig dag til fjells i dag på onsdag. Komt ytterlige 5-10 cm nysnø , slik at totalt ligger det 10-20 cm i høyden. Opp til 1000 er nysnøen gjennomkram og omvandler raskt til smelteformer. Deretter gradvis tørr , litt avhengig av himmelretning og sted. Det har gått noen naturlige skred i bratter som ser ut til å skli på skare. Det er forhold for kantkornutvikling da det er fanga mye fukt og varme i gamlesnøen og det er kaldt om natta , men jeg fant ikke noe av betydning i dag. Trur det kan gå str 2 skred i få heng nå. Stigende med mer nedbør og vind, men har ikke sett prognose for nedbørsmengder. Kanskje går det fra få heng til noen . Varslet faregrad er riktig Bra. Plutselig så er det vinterlig igjen!

Skredaktivitet

29. mai. I løpet av dagen Tørre løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst Det meste str 1, men kanskje 2 str 2.

ObsID: 195929

Romsdal / RAUMA

Snø

29.05.2019 kl. 13:37

912 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot Alnes Tinden

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Ser det føyker godt i høyden.

Vær

Ikke nedbør 0 °C 5 m/s fra V → 80% skyer Litt snø i lufta men ganske klart vær nå midt på dagen. Ser det er snøbyger på veg. En god del vind og ser d føyker over ca.1000. Vinterlig, men sola varmer når d titter frem. Komt ytterlige ca.5-10 cm snø.

ObsID: 195926

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org