Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 26.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i områder med ferske nysnøflak. Våte løssnøskred er hovedproblemet under mildværsgrensa, faren øker først når temperaturen stiger.

Skredfarevurdering

Nysnøflak som dannes mandag og tirsdag vil være lette å påvirke av en skiløper, men det er ikke ventet nok nysnø til å gi store ustabile flak slik at skredfaren øker. Når temperaturen stiger blir våte skred problemet under mildværsgrensa og skred vil kunne løsne naturlig i alle himmelretninger. Husk også at det kan ligger vedvarende svake lag høyt til fjells om kan påvirkes i noen få heng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. mars 2019

Snøoverflata varierer etter vind og nysnø i helga. På rygger og topper er overflata hard med fokksnø eller skare, mens mye av snøen som kom søndag ligger løs og ubunden.
Det gamle snødekket ble påvirket av mildvær opp til ca 1500 moh fredag, men sannsynligvis ikke nok til at snødekket ble smelteomdanna. Snødekket er ellers preget av at sola har påvirket fjellsider mot S, mens det i Ø ligger tykke ansamlinger med fokksnø. Det er tynt snødekke i skogen.

Det har vært godt utviklede kantkornlag over 900 moh før mildværet, hovedsakelig i tilknytning til skarelag. Problemet ventes å ha mindre utbredelse nå, men kan fortsatt påvirkes høyt til fjells.

Søndag gikk det str. 3 glideskred i Breiskardfonna ved Jamtetinden i Eresfjord. Det er også observert to str. 3 flakskred ved Vakkerstøylen.

Mandag morgen har det vært en kald og klar natt med utstråling og lite vind. Observasjoner forteller om 10 -30 cm løs snø fra helga i skjermede formasjoner som kan påvirkes av vind. Det er gode bindinger mot eldre smelteomdanna overflate fra fredag.

Fjellvær

Mandag 25. mars 2019

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nordøst, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende snøgrense til havnivå utover dagen.

Tirsdag 26. mars 2019

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Stigende temperatur til ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS