Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 12.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende situasjon. I tillegg til mye nysnø og vind finnes det områder med vedvarende svake lag under den ferske fokksnøen som gir et svært ustabilt snødekke.

Skredfarevurdering

Noen steder finnes nedsnødd rim eller kantkorn rundt skarelag og ferdsel i fjellet blir da ekstra krevende. Vedvarende svake lag som dette må man ta hensyn til selv etter nysnøflakene har stabilisert seg og derfor antar vi at det finnes i de fleste himmelretninger nå.

Vindøkning gir kraftig snøtransport av løssnøen som ligger i terrenget og det vil dannes fokksnøflak, særlig over skoggrensen hvor vinden tar mest. Vi venter at en skiløper lett kan utløse skred i denne fokksnøen og der det legger seg opp mest snø kan skredene bli store.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. mars 2019

Nysnø med vind fra vest i helgen gjør at nysnøflak har lagt seg på et varierende snødekke påvirket av sol i sørsider og vindpåvirket på utsatte steder.

Siste ukes snø har stort sett gode bindinger til det gamle snødekket som ble kraftig påvirket av mildvær til topps i slutten av februar.

Det finnes fortsatt lagdeling høgt til fjells, men skaren som nysnøen ligger på bærer godt og skjermer eventuell lagdeling opp til 1200 moh.

Det har dannet seg solskare i heng mot sør og rundt dette skarelaget kan det ligge ustabile lag av kantkorn.

Overflaterim fra klare netter kan ha snødd ned fredag og vi kan vente at i noen heng er rimet bevart og det gir ustabile nysnøflak.

Det er de siste dagene observert flere mindre og mellomstore skiløperutløste og naturlig utløste skred registrert i Regobs. Det er også meldt fra om faretegn som drønn i snøen og skytende sprekker. Dette er helt topp! Fordi når du deler informasjon om skredaktivitet i Regobs, forteller du både skredvarslingen og andre turgåere om skredfaren og dermed hjelper du andre å gjøre tryggere turvalg.

Fjellvær

Mandag 11. mars 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. mars 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om formiddagen. -14 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS