Snøskredvarsel for Romsdal søndag 13.01.2019

3
Betydelig
Publisert:

Ver forsiktig i leområde der det samlar seg fokksnø, td. bak ryggar, i søkk og renneformasjonar. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Naturlig utløst
Mange bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Stadvis mykje nedbør og kraftig vind med endrande retning frå SV til NV vil gje stor snøtransport inn i leområder mot N-Ø-S. Dette auka pålagring og byggjer ferske fokksnøflak over 500 moh. Skredfaren vil vere størst i dei områda som får mest nedbør.
Det har komme opptil 10-15 cm snø over ca 400 moh siste døgnet under rolege vindforhold. Snøoverflata er generelt prega av kraftig vind, og snø som har kome denne veka er fordelt rundt i terrenget som flak av varierande hardheit og storleik. Rygger og kuler er avblesne ned på hard gamal snø. Det gamle snødekket vert vurdert stabilt opp til ca 1200 moh, då det har vore påvirka av regn og kraftig mildveir.
Det er observert skare på overflata mange stadar i regionen. Laurdag føremiddag er det snøvêr til havnivå og rolege vindforhold i fjellet.
1 - 2 mm nedbør i døgnet.
Bris fra vest., endring til frisk bris fra sørvest om kvelden.
-10 °C til -6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 200 moh om kvelden.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra sørvest., endring til stiv kuling fra nordvest om formiddagen.
-12 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Romsdal / D1503(45142) Indre Romsdal 2018-2023

Snø

13.01.2019 kl. 18:39

2 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mye snø og vind. Uforandret skredfare neste døgn: Snøværet er ventet og holde frem, det ventes samtidig mye vind, opp mot NV liten storm imorgen..

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Stort snøfall

ObsID: 175487

Romsdal / RAUMA

Snø

13.01.2019 kl. 14:00

641 moh

Halvor@NVE (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Kraftig vind og snøfokk her ved tregrensen. Det legger seg begrenset med snø i lo.

Snødekke

Moderat snøfokk Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Kraftig vind og snøbyger i fjellet. Har vel kommet ca 20 cm til no i dag, men det er stor forflytning og vindutsatte plasser er avblåste. Det er stor vindtransport og det blir lett oppsprekking i ferske flak. Det er ingen kjente vedvarende svake lag i terrenget. Det er mange steder begrensende snømengder etter kraftig vind tirsdag og torsdag. Det er et hardt skarelag opp til ca 1200 moh etter tidligere mildvær og regn. Jeg har ikke opplevd dårlige bindinger mellom skarelag og overliggende snø. Skredstørrelser vil mest trolig holde seg innenfor 3, selv med mye ny nedbør.

ObsID: 175449

Romsdal / RAUMA

Snø

13.01.2019 kl. 12:27

41 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Vær

Snø 1 °C 5 m/s fra NV ↘ 100% skyer Herlig snøvær i dag på søndag. Ligger ca 15 cm kram nysnø nå på bakken her ved fjorden , og mer på veg. En del vind også.

Faretegn

Stort snøfall Komt ca 15 cm her ved fjorden . Kram / fuktig her.

ObsID: 175423

Romsdal / RAUMA

Snø

12.01.2019 kl. 13:37

1217 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra 1220
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  NØ sida, litt flat lys å se skredaktivitet men det er lett nedsnødd bruddkant i midten
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Glasert overflate og skavler.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Åpning i elva rett under 900.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Brytende skare, her fra ca 900
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 1220 , vest-sørvest . Flere skarelag som det er lurt å følge med. Fuktig nederst og mot bakken her.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mye skare og tegn til smelting tidligere her, men noen flekker med fokksnø også.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lite snø i den vestvendte fjellsiden , og 4 ryper . .

Snødekke

70 cm totalt Ikke snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Overflate Også mye glasert, brytende skare (fr ca 800 og oppover) fra Mildvære 10.januar. Den går litt over 1300. Det har begynt å danne kantkorn under den. Der skaren er blåst fram er det litt utfordrende skiføre. Snøen fra i går ligger i terrengformasjoner som samler snø, og den løsnet bare i klumper når en testet det. Det er egentlig ikke så mye snø der jeg gikk i dag. Det er mer og normalt høgare oppe, og mer i andre himmelretninger.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ over 700 moh Siste vindpåvirka snøen. Fant også begynnende kantkorn men det er ikke problem enda . Tørre skred i dag, kan bli noen våte til mildværsgrensen i morgen , men det er vel ikke meldt plussgrader så høgt oppe. Hvis det kommer mye snø, så kan bli str 3 skred, og nå er det jo en del glatt skare framme også , så ikke sikkert det blir så gode bindinger overalt .

Tester

@27cmQ3 God Svikter med ekstra stor tilleggslast ,

@11cmQ2 Lille blokktest, svikter med middels tilleggslast begynnende kantkorn

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var en fin vinterdag til fjells i dag. Ingen faretegn der jeg gikk i dag, og fokksnø problemet var nok tydeligere tilstede der det er mer av den siste snøen. Kan nok bli str 2 skred i den. Det er nå en del glatt skare framme over tregrensa, så usikkert hvordan nysnøen som er meldt framover kommer til å binde seg. Skare etter mildværet som var på torsdag 10. januar går litt over 1300 og under den er det begynnende kantkorn . Hvis kaldt nok framover så kan den raskt utvikle seg til et problem. Bør følges med . Det kan dok være en del forskjeller i regionen ift til det . Stigende med været. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Ingen faretegn observert Ingen spes faretegn i dag.

Skredaktivitet

12. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ingen dagsferske skred å se men 2 i siste snøen fra igår .

ObsID: 175299

Romsdal / RAUMA

Snø

12.01.2019 kl. 13:03

729 moh

Hvego (Ukjent)

Notater

Liten blokktest. Brudd på 30 cm. Overliggende lag er ubunden.

ObsID: 175288

Romsdal / RAUMA

Snø

12.01.2019 kl. 12:01

619 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 3 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Ingen dagsferske skred her på østsida av Blånebba , men flere gamle.

Vær

Ikke nedbør -2 °C 1 m/s Pent , overskya vintervær i dag på lørdag. Kan ikke se føyk nå bortsett fra Muligens litt føyk på høgaste toppene men det kan også være skyer/tåke.

Faretegn

Ingen faretegn observert Ingen faretegn foreløpig.

ObsID: 175256

Romsdal / Skorgedalen

Snø

11.01.2019 kl. 14:25

916 moh

kruse@nortind (***)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 1 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  800 moh. Tydlig fargeskille mellom gammel gjenomvåt snø og nysnø. Pålagringen av nysnø har skjedd under gunstige temperaturer, god binding til det gamle snødekket.

Snødekke

120 cm totalt 15 cm nysnø Nysnøgrense på 100 moh. Snøgrense på 200 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr på obeservasjonshøgde 800 moh er det under den nye snøen fuktig snø helt til bakken. God binding mellom ny og gammel snø. Noen leheng hade fokksnødannelse men i stort sett var skredproblemet innan i nysnøen.

Skredfarevurdering

2 Moderat Fant et skarelag innad i nysnøen på 10-15 cm somm dannets etter svingninger ved nedbør ila natten/morgenen. Kan være intressant å følge med på om dette vil være et stad der koantkorn kan utvikles ved lavere temperatur. Fokksnø vil sannsynligvis allikevell være hovedproblemet de neste dagene. Følg med på temperatur og vind da disse kan utvikle forskjellige skredproblem. Varslet faregrad er riktig

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Mye transport av nysnø in i leområder.

ObsID: 175163

Romsdal / RAUMA

Snø

11.01.2019 kl. 12:49

723 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Skogen ca.450.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Vært mye smelting her , og vindtransport nå. Fra ca 700
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mye fuktighet i gamlesnøen her, ganske tykk snødekke da. Der snødekke tynt, har det fryst og tørket. Over tregrensa altså.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 4 av 6 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Lett å tråkke ut små flak i den siste snøen.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 5 av 6 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Åpen elva opp til tregrensa i alle fall.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 6 av 6 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Skare er blåst fram med en gang det var litt åpning i skogen. Det er altså snøen som tidligere i uken (8.jan) som smeltet i går 10. jan., og nå er den blitt skare .

Snødekke

100 cm totalt Moderat snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 100 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Overflate også ganske mye skare over tregrensa. Det har vært mye smelting i går, og snøen fra tidligere i uken har minket kraftig. Komt ca 10 cm i dag. Overraskende lite snø der jeg gikk i dag. En del vann i elver og bekker, og de så ut til å være åpne ganske høgt(tregrensa) . Men antar at det er ganske bra /normalt med snø i høyden, Dvs. Over 12-1300.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, NV over 600 moh Kom ikke så høgt i dag så vet ikke helt hvor mye transport det har vært i høyden, og om det eventuelt kan bli str 3 skred. Det var ikke spesielt kaldt der jeg gikk i dag, så forventer forholdsvis rask stabilisering. Men er no ganske kaldt i høyden da.

Tester

@10cmQ3 Siste vindtransporterte snøen

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var skikkelig snøvær til fjells i dag. Periodevis kraftig vind og stort sett lite sikt. Komt ca,10cm snø men vinden har flyttet en del over tregrensa og skare er blåst fram mange plasser. En kan finne mer nysnø i terrengformasjoner som samler snø. Mye smelting i går, men snødekke har drenerert vannet bra. Det er dok fortsatt mye fuktighet i snødekke, spesielt der tykk snødekke . Tynn snødekke har fryst og tørket. Mulig med str 2 skred, kanskje str 3 i høyden også da det var kraftig vind som har muligens flyttet en god del snø. Fg 2. Gradvis stabilisering , men holder seg på 2 . Må høyere opp for å finne info om hvordan forholda i høyden er. Varslet faregrad er riktig Bra beskrivelse. Vært mye vær i det siste, og skjedd mye .

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Den siste snøen blir flyttet

Skredaktivitet

11. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Dårlig sikt , men det kan godt hende det har gått noen skred i den siste snøen og eller i høyden

ObsID: 175140

Romsdal / RAUMA

Snø

11.01.2019 kl. 11:52

306 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra 300.

Vær

Snø 0 °C 7 m/s fra V → 100% skyer Snøvær i dag på fredag, komt 5 cm. Det snør helt ned til fjorden nå Men skiføre er det nok ikke før på over 2-300. Varmen i går har smeltet mye av snøen som kom tidligere i uke.

ObsID: 175099

Romsdal / D1503(45142) Indre Romsdal 2018-2023

Snø

11.01.2019 kl. 10:55

2 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mye nedbør og vind. Uforandret skredfare neste døgn: Nedbøren ventes og avta, men mye vind og nysnø gjør det fortsatt ustabilt.

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Fersk vindtransportert snø

Stort snøfall

ObsID: 175079

Romsdal / RAUMA

Snø

10.01.2019 kl. 12:55

1063 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Faretegn

Ferske skred

Skredaktivitet

10. jan. I løpet av dagen Noen (2-5). Naturlig utløst Ser det har gått noen skred i bratta, opp til str 2.

ObsID: 174935

Romsdal / RAUMA

Snø

10.01.2019 kl. 10:28

81 moh

Halvor@NVE (*****)

Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 1 av 1 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Halvor@NVE Kommentar:  Noen våte skred fra grisetskolten. Start på ca 900 MOH

Skredaktivitet

10. jan. 6-12 Våte løssnøskred Noen (2-5). 2 - Middels. Naturlig utløst

ObsID: 174902

Romsdal / D1503(45142) Indre Romsdal 2018-2023

Snø

10.01.2019 kl. 09:51

2 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mye regn, mye snø i høgden. Uforandret skredfare neste døgn: Fortsatt ventet en del nedbør..

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Stort snøfall

ObsID: 174888

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org