Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal torsdag 03.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold i fjellet. Unngå leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg mye nysnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Ny nedbør og vind gir ferske nysnøflak som kan løses ut av en skiløper. Det kan også gå enkelte naturlig utløste skred. Skredfaren er størst over skoggrensa og i indre deler av regionen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 2. januar 2019

Stormen nyttårsaften og 1.nyttårsdag kom med mye nedbør, totalt opp mot 80-100 mm på to dager.
Det regnet nesten helt til topps på nyttårsaften, i løpet av 1.nyttårsdag krøp snøgrensa ned til havnivå. Det varierer hvor mye snø som ligger i terrenget. Snødekket er vindherja og ujevnt fordelt over skoggrensa, det meste ligger der i leområder mot S og Ø. Før stormen var det lite snø.

Det er observert et kantkornlag under nysnøen i skoggrensa i indre deler av regionen som gir drønn, typisk der snødekket var tynt før det siste snøfallet. Over skoggrensa antas laget å være dekket av bærende fokksnøflak og regnes ikke som et skredproblem.

Det ble onsdag observert flere skred som trolig gikk 1.-2.januar i stormen.

Onsdag formiddag er det minusgrader overalt og snøbyger fra N/NV.

Fjellvær

Onsdag 2. januar 2019

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -10 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Om kvelden stigende snøgrense til ca. 300-500 moh.

Torsdag 3. januar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -5 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS