Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal tirsdag 16.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær oppmerksom på noe fersk fokksnø i fjellet, ellers stort sett stabile forhold og hard snøoverflate.

Skredfarevurdering

Snøoverflaten har vært hard som følge av kraftig vind og forholdsvis høye temperaturer i flere dager. Det er dermed lite løssnø tilgjengelig for vindtransport. Selv om det vil blåse opp i sterk kuling på tirsdag, er det begrensa hvor mye snø som vil blåse inn i leheng. De stedene det likevel finnes fersk fokksnø, kan vi få både lagdeling i fokksnøen og dårlige bindinger mot underliggende skare. Den kraftige vinden og forholdene høyt til fjells, gjør at skredfaren tirsdag vil holde seg på faregrad 2-betydelig. Se opp for skavldannelse!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 15. januar 2018

Snøoverflata er prega av eldre og harde fokksnøflak etter uvær og fønvind den sist uka. På fjellrygger og andre vindutsatte steder er skaren blåst fram. I høyere strøk er denne skaren i ferd med å bli porøs og mindre hard pga. kantkornutvikling. Under tregrensa er det løssnø enkelte steder og ellers tynn mildværskare.

Der snødekket er tynt er det observert kantkorn under skarelag, men dette utgjør foreløpig ikke et vesentlig skredproblem.

Det er ikke rapportert om skredaktivitet de siste døgna.

Natt til mandag blåste det sterk storm fra S både på Mannen i Rauma (1291 moh) og Reinsfjellet i Gjemnes (990 moh). Det har vært lite nedbør i regionen den siste uka, og i helga og starten av denne uka var det stort sett kuldegrader i fjellområdene.

Fjellvær

Mandag 15. januar 2018

1-5 mm nedbør i døgnet. Storm fra sør. -10 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensen er gitt i indre strøk, noe høyere ute ved kysten.

Tirsdag 16. januar 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sør, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Synkende snøgrense tirsdag morgen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS