Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten torsdag 06.05.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Fare for våte, naturlige utløste skred i bratte sider hvor sola får tak. Skavelbrekk kan forekomme. Det kan fortsatt finnes ustabile fokksnøflak i fjellet.

Skredfarevurdering

Perioder med solinnstråling kan føre til våte løssnøskred og skavelbrudd. Våte flakskred kan også forekomme. Omfanget av våte skred er avhengig av nattefrost og hvor mye solen får varmet. Mest utsatte himmelretninger følger sola gjennom døgnet. Selv om det nå er sent på sesongen, er det fortsatt vinterlig lagdeling i fjellet. Vind og snøtransport fra SØ på tirsdagen dannet fokksnøflak i de deler av regionen som hadde mye løssnø i terrenget fra før. Stabiliseringsprosessen går trolig fort, men i høyden kan fokksnø fortsatt være et skredproblem. Under snøen som kom forrige uke, kan det også finnes et vedvarende svakt lag i overgangen mellom gammel skare og fokksnø. Flakskred på slike lag kan forplante seg langt og bli større enn forventet. Utbredelsen av dette skredproblemet er noe usikkert, men der laget finnes, tar stabiliseringsprosessen lang tid.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 5. mai 2021

Forrige uke var preget av en kald værtype med snøbyger som ga nysnø mange steder i regionen. I helga kom det ca. 10 - 20 cm nysnø, men tirsdag var det mye vind fra SØ som har omfordelt snøen i overflata. I lavere høyder og solsider har overflaten gjennomgått smelte-fryse-prosesser.

Det er observert begynnende kantkorn i overgangen mellom gammel skare og nyere snø. Dette laget kan ligge under snøen som kom forrige uke. Det er få observasjoner og usikkerhet rundt utbredelse av et slikt lag i snøen. Utbredelsen kan variere i ulike himmelretninger og høyder.

I høyfjellet, over 800 moh, er det fortsatt et vedvarende svakt lag av kantkorn dypt i snødekket. Laget ligger under opptil flere lag med is, og er generelt svært vanskelig å påvirke.

Mandag ble det observert mye skredaktivitet i solvendte sider. Både store flakskred og løssnøskred er observert.

Fjellvær

Onsdag 5. mai 2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om formiddagen. -14 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Torsdag 6. mai 2021

Oppholdsvær. Bris fra øst. -16 °C til -2 °C på 1100 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS