Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 19.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og nedbør gir økt skredfare. Både tørre og våte skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

I lavlandet vil regn både øke belastningen og svekke bindingene i snøen og det kan gå naturlig utløste våte skred i alle himmelretninger.

Over mildværsgrensen vil sterk vind og nysnø føre til at det dannes flak med ustabil fokksnø i leområder. Det finnes også mye løssnø i terrenget tilgjengelig for vindtransport som bidrar til pålagringen. Det kan gå naturlig utløste store skred.

På høyfjellet finnes det vedvarende svake lag dypt i snødekket. Det har tidligere vært vanskelig å påvirke, men når snøen nå får mer belastning kan det midlertidig bli mer ustabilt. Fokksnøskred som løsner naturlig kan også påvirke svake lag dypere i snødekket og dermed trigge nye skred. Vedvarende svake lag er trolig mest utbredt i indre strøk.

Skredfaren er økende mot kvelden når det ventes mest vind og nedbør.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. mars 2021

I slutten av februar førte mildvær og mye regn til at nederste delen av snødekket er smelteomvandlet opp til skoggrensen. Videre ble det delvis fuktet opp til ca 1000 moh. Over tregrensen består snøoverflaten nå stort sett av løssnø eller lett vindpåvirket snø som ligger over hardere lag med eldre fokksnø og skarelag. Under tregrensen ligger det løs og ubunden snø over gammelt smelteomvandlet snødekke.

Mildværet i slutten av februar ødela vedvarende svake lag med kantkorn opp til nær 1000 moh. Værdata tilsier at vedvarende svake lag fortsatt er et skredproblem over denne høyden. Lagene er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer. Mellom smeltepakken fra slutten av februar og fokksnø som har blitt dannet senere er det observert utvikling av små kantkorn. Per nå er de fortsatt så små og runde at det ikke regnes som et skredproblem, men må følges med på.

Fjellvær

Torsdag 18. mars 2021

Oppholdsvær. Bris fra nordøst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. mars 2021

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør om kvelden. Høyest nysnøgrense i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS