Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten søndag 07.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder. I høyden finnes også vedvarende svake lag som kan føre til store skred.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak som la seg i leformasjoner fredag og lørdag vil fortsatt være lette å løse ut for en skiløper. Situasjonen er kompleks, for i høyden kan det være mulig å løse ut store skred på vedvarende svake lag. Disse er antagelig mest utbredt i indre strøk og høyt til fjells der forrige ukes mildvær ikke ødela lagene. Vær særlig oppmerksom i overganger mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. mars 2021

Forrige uke tæret mildvær og regn godt på snødekket, og etterlot lite snø i lavlandet. Mandag - fredag var preget av bygevær og vind og det har nå kommet godt med nysnø ned til havnivå. Det er likevel fortsatt lite snø for årstiden i regionen. På grunn av mye vindtransport er snøen ujevnt fordelt i terrenget. Opp til skoggrensen er det gamle snødekket fullstendig smelteomvandlet og isotermt, og videre delvis fuktet opp til ca 1000 moh.

Før mildværet satte inn forrige uke var det stedvis i regionen observert flere vedvarende svake lag og skarelag, men utbredelsen av disse lagene er usikker. Observasjoner i felt og værdata tyder på at at dette fortsatt er et skredproblem over ca 800 moh. Lagene er trolig mest utbredt i indre strøk der det har vært litt kaldere temperaturer.

På svensk side meldes det i skredvarslet for Abisko/Riksgrensefjellene om stor utbredelse av ustabile vedvarende svake lag. Det er rimelig å anta at dette er til dels overførbart til indre strøk av Ofotenregionen.

Lørdag formiddag var det snøvær og vindstyrke 11 m/s ved Bjørnfjell.

Fjellvær

Lørdag 6. mars 2021

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -15 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vind.

Søndag 7. mars 2021

2-5 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nordvest om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS