Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 10.02.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Igjen kommer det bygevær og situasjonen med ustabile nysnøflak vedvarer. I enkelte heng vil det være lett for en skiløper å løse ut middels store skred, spesielt der fokksnøflakene ligger på glatt skare. Områder der bygene treffer vil være mest utsatt.

Vedvarende svake lag dypere i snødekket kan påvirkes der flakene er tynne og/eller myke. Fjernutløsning kan ikke utelukkes og i noen heng kan skredene bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 9. februar 2021

Snøbyger siste dagene har gitt ca. 10-15 cm nysnø i regionen. Store lokale variasjoner i mengde og snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Nysnø fra siste uken er stort sett å finne som fokksnøflak i leheng mot sør. I skogen og i lune formasjoner er snøen ubunden. Mange steder ligger nysnøen rett på stein og lyng. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder. Under 400 moh er det ikke lagdelt snø. Områder med sammenhengende skiføre er fortsatt begrenset.

Under eldre fokksnø og skare finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Observasjoner tyder på at det er kun få steder det er mulig å påvirke det svake laget.

Mandag er det lett snøfokk og snøbyger i Narvik. Observasjoner tyder på at ferske fokksnøflak binder seg dårlig til gammel skare. Nysnøen skjuler oppstikkende stein.

Fjellvær

Tirsdag 9. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -17 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Onsdag 10. februar 2021

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra nord, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -18 °C til -12 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS