Snøskredvarsel for Ofoten tirsdag 09.02.2021

2
Moderat
Publisert:

Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader og utløpsområder der skredproblemet er til stede.
Illustrasjon av ferdselsråd NB, det er svært vanskelig å vite hvor skredproblemet er.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø under skarelag

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Bygeværet avtar og ferske fokksnøflak vil gradvis stabilisere seg. Det er likevel lett for en skiløper å løse ut middels store skred. Vær spesielt oppmerksom der fokksnøflakene ligger på glatt skare. Vedvarende svake lag dypere i snødekket kan påvirkes der flakene er tynne og/eller myke. Fjernutløsning er mulig, og i noen heng kan skredene bli store. Områder som har fått mest snø de siste dagene vil være mest utsatt.
Snøbyger siste uken har gitt ca. 10-15 cm nysnø i regionen. Store lokale variasjoner i mengde, og snøen ligger ujevnt fordelt i terrenget. Nysnø fra siste uken er stort sett å finne som fokksnøflak i leheng mot sør. I skogen og i lune formasjoner er snøen ubunden. Mange steder ligger nysnøen rett på stein og lyng. Før den siste snøen var det mest fokksnø i skjermede vest- og nordvendte leområder. Under 400 moh er det ikke lagdelt snø. Områder med sammenhengende skiføre er fortsatt begrenset.
Under eldre fokksnø og skare finnes det et vedvarende svakt lag av kantkorn med stor utbredelse. Observasjoner tyder på at det er kun få steder det er mulig å påvirke det svake laget.
Mandag formiddag er det lett snøfokk og snøbyger i Narvik. Observasjoner tyder på at ferske fokksnøflak binder seg dårlig til gammel skare. Nysnøen skjuler oppstikkende stein.
5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Bris fra nordvest.
-14 °C til -7 °C på 1100 moh.
Skyet.
Bygevær kan gi store lokale forskjeller i nedbørmengde og vindstyrke/retning.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordøst.
-17 °C til -11 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Ofoten / Narvik

Snø

09.02.2021 kl. 20:00

1120 moh

jan arild@obskorps (*****)

Faretegn

Drønn i snøen Tydelig drønn i snødekket. Gjelder dette stedet

ObsID: 254459

Ofoten / Narvik

Snø

08.02.2021 kl. 12:15

973 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødekke på 950moh. S vendt heng i kystnærstrøk. (NB! dette sted har over gjennomsnittlig dyp fokksnø)
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Vel utviklet kantkorn krystall tilstede lengre ned i snødekke. Men dette lag virker ikke aktiv på observasjons sted.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Mange steder ligger snø fra de siste dagene rett opp på stein og lyng.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 4 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Dette er SSØ vendt heng på 850moh. Legg merke til hvor lite snø som finnes. Snøfall og vindtransport de siste dagene begynner å skape skiføre på fjellet, men vi er ikke helt der ennå.

Skredfarevurdering

2 Moderat Dagens skredfare er relatert til pågående vær med snø (endelig!!) og vind. Hoved skredproblem er tilknyttet nysnø fra de siste dagene. Fravær av faretegn som drønn og skyttende sprekker i det ferske fokksnø gjør at jeg mener problemen blir "lett å løse ut" og ikke "svært lett å løse ut". Men det er få andre observasjoner fra regionen. Det bør også understrekes at det er generelt lite snø i regionen, det finnes mange oppstikkende steiner, og mange som ligger skjult under nysnø. Alle disse steiner forventes å begrense potensiell for skred > str.2. Roligere vær imorgen forventes å gi gradvis stabilisering av fokksnø problemen, men der hvor det er dårlig binding til skare kan det ta litt lengre tid. På onsdag vil en ny runde med nedbør og vind gi en økning i skredfare.

Tester

CTM15@34cmQ2 i overgang mellom DF og MFcr

ECTP18@34cm

LBT@34cmQ2

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 400 moh Dagens observasjon styrke tidligere nevnt teorier at den lag med kantkorn lengre ned i snødekke lar seg ikke påvirke så lett. Det ligger såpass godt beskyttet under hardt skare og fokksnø at dagens fokksnø blir troligvis ikke nok for å overbelaste det. . . . . . Det skal imidlertid nevnes at det er generelt få observasjon fra regionen, og at det kan finnes isolert lommer hvor den overliggende skare/fokksnø er så tynn og skjør at dette lag våkner til liv.

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels Ø, SØ, S, SV over 400 moh Man kunne også argumentert for at problemen er "dårlig binding mot skaret" da dagens observasjon tyder på at det var DF krystaller rett ovenfor denne overgangen som gikk til brudd. ECT, CT og LBT- alle tydet på samme "svak lag". Og jeg brukte mye tid med lup for å være sikre på at det ikke var noe SH eller FCsf (noe som ikke ble observert). Det finnes også noen tynn sjikt overgang nærmere overflate, som respondert på LBT, men viste mindre evne til bruddforplantning. Basert på mine observasjons så finnes det ikke tilstrekkelig snømengde under 400moh for å kunne snakke om skredfare så lavt i terrenget.

Vær

Ikke nedbør -8 °C 8 m/s fra NV ↘ 100% skyer Snøbyger. Vindretning har dreiet seg fra nord til mer vestlig under formiddagen.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Fokksnø samler seg i myk flak i sørvendt leheng ovenfor skoggrensen.

Snødekke

Moderat snøfokk 5 cm nysnø Vindpakket myk Tørr Vanskelig å anslå mengde nysnø på snaufjellet grunnet vinden som har gjort det ujevn fordelt i terrenget. Det ligger lommer som er 20-30cm fra de siste dagene. . . . . Dette nysnø ligger opp på hardt skare eller fokksnø, eller mange plasser rett opp på stein og lyng. . . Lengre ned i det gamle snødekke finnes vel utviklet kantkorn. . . . . Det er verdt å poengtere at selvom dagens snøfall er etterlengtet så er det fortsatt ikke skiføre overalt ennå. De fleste heng har fortsatt ikke sammenhengende snøfelt og det er generelt bare søkk og forsenkninger som gjelder for skikjøring.

Skredaktivitet

8. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Svært begrenset sikt.

Snøprofil

18 cm F-4F DF, 4 cm 4F DF, 5 cm F+ DF, 7 cm 4F DF, 5 cm P MFcr/FC, 6 cm 4F FC 3 mm, 28 cm P MFpc/FC -7,5 °C @ 0 cm, -7,7 °C @ 10 cm, -6,9 °C @ 20 cm, -5,3 °C @ 30 cm, -4,2 °C @ 40 cm, -3 °C @ 50 cm, -2 °C @ 60 cm, -1,2 °C @ 70 cm 1 test knyttet til snøprofilen

ObsID: 254248

Ofoten / Narvik

Snø

08.02.2021 kl. 10:44

605 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Bilde viser nysnø fra siste 5 dagene. Relativt løs og ubunnet på obssted. Men mer vindpåvirket fra dette høyde og oppover.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Snødybde rundt skoggrensen: fortsatt tynn og ikke skiføre overalt ennå, men det begynner å nærme seg.

Vær

Snø -4 °C fra NV ↘ 100% skyer Snøbyger (akkurat nå ca. S2). Vind fra nordvest. Lav skydekke.

Snødekke

Lett snøfokk 3 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Ca. 3-4cm nysnø siste døgn på skoggrensen. Ca. 10cm fra de siste 5 dager.

ObsID: 254209

Ofoten / Narvik

Snø

07.02.2021 kl. 13:38

355 moh

kgs (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  kgs
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  kgs

Vær

Snø fra NV ↘ 50% skyer Lett snøfall

Snødekke

Løs snø 10cm

ObsID: 254065

Ofoten / Narvik

Snø

07.02.2021 kl. 13:34

84 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Vær

Snø Snøbyger siste døgn.

Snødekke

Lett snøfokk 1 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh

ObsID: 254060

Ofoten / Tjeldsund

Snø

06.02.2021 kl. 14:43

403 moh

SivK (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  SivK Kommentar:  10-15 cm løs snø
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  SivK Kommentar:  Helligtinden sett fra vei
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  SivK Kommentar:  Tatt på ca 130 moh

Snødekke

Generelt lite snø. Sammenhengende snødekke fra ca 500 moh kanskje. Nedbør i flere timer, 10-15 cm løs snø selv om det ikke var meldt nedbør. Godt med vind i høyden.

ObsID: 253878

Ofoten / Narvik

Snø

06.02.2021 kl. 12:40

1118 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps Kommentar:  Sjikt overgang i fokksnø ca.40cm fra overflate.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Skredfarevurdering

2 Moderat Morgendagens skredproblemer og FG virker å stemmer ganske bra. Tror de egentlig beskrev dagens situasjon veldig godt også. En setning som jeg mener kunne bli endret er "Ferske og eldre fokksnøflak ligger noen få steder over et vedvarende svakt lag av kantkorn."- dette stemmer ikke. . . . . . Vedvarende svakt lag av kantkorn ligger under gamle fokksnø og skare har meget stor utbredelse, det er tilstede så og si ALLE steder der det finnes snø på overflate. Det er bare få steder hvor det hadde vært mulig å påvirke.

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Basert på mine egen observasjoner av dette problem i Ofoten region er det lite grunn til å tro at dagens fokksnø vil gi stor nok belastning til å se noe aktivitet på kantkorn lengre ned i snødekke. Det er heller ikke observert noe FCsf før siste snøfall, som det er gjort i Indre Troms. Selvom observasjoner tyder på at kantkorn problem ligger godt beskyttet under solid skare/fokksnø, så kan det ikke utelukkes at det finnes isolert lommer med nedføyket kantkorn (observasjons grunnlag er jo like tynn som snødekke...)

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Lett å løse ut 2 - Middels SØ, S, SV, V over 400 moh Naturlige utløste skred kan ikke utelukkes da det er pågående vindtransport. Men det er nok de som er utløst av skikjørere selv som er de som er mest verdt å være obs på.

Vær

Ikke nedbør 12 m/s fra N ↓ 100% skyer Bygevær siste døgn. Ovenfor skoggrensen var det observert en del vind fra nord.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Innsamling av fokksnø i leheng vendt mot S spesielt.

Snødekke

Lett snøfokk 4 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 400 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Her på Nævertind er nysnø fra den siste uke svært ujevn fordelt. I leheng vendt mot sør ble det observert fokksnø flak av ulike tykkelser: fra 20-50cm. Noen tynn sjikt overgang var observert, men et par kjappe hånd profil viste ikke særlig stor evne til bruddforplantning. (Men det er lite tvil om at skred kan går der hvor forholdene ligger til rette.)

Skredaktivitet

6. feb. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Ingen resultater på skicuts i små testheng som var laddet med fersk fokksnø.

ObsID: 253932

Ofoten / Narvik

Snø

06.02.2021 kl. 11:15

618 moh

Kaj@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Kaj@obskorps

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Lett snøfokk på gang. Innsamling i sør vendt terreng i observasjons området.

ObsID: 253816

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org