Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten tirsdag 19.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i soleksponert bratt terreng og i områder med ustabil fokksnø i høyden. Det finnes lokalt et vedvarende svakt lag som kan gi store flakskred.

Skredfarevurdering

Fortsatt relativt mildt vær og en del solgløtt opprettholder faren for våte løssnøskred i lavlandet og i brattheng i høyden der sola tar tak. Faren er størst på ettermiddagen når temperaturen er høyest. På steder som får nattefrost vil snødekket gradvis stabiliseres.

Det kan fortsatt finnes ustabile flak med fokksnø på høyfjellet. I nordvendt terreng høyt til fjells der temperaturen er relativt kjølig tar stabiliseringen noe lenger tid enn ellers i terrenget.

Utbredelsen av begravd overflaterim og kantkorn er antagelig begrenset, men observasjoner fra de siste to uker og fra naboregioner tilsier at der disse lagene finnes kan det være lett å løse ut skred og skredene kan bli store. Observasjoner tyder på at problemet er mest aktuelt høyt til fjells og i indre deler av regionen.

Vær forsiktig i nærheten av skavler. Skavler som brekker kan også løse ut skred i terreng nedenfor. Vær varsom nedenfor disse, og under eventuelle glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 18. mai 2020

Forrige uke var fram til fredag preget av snøbyger og lokalt stort snøfall. Fredag var det kraftig vindtransport av fokksnø inn i hovedsaklig nordlige leområder over 500 moh. De siste dagene har det vært rolige værforhold.

Snødekket i høyden domineres av fokksnø av varierende hardhet. I skjermede områder er det løssnø. I soleksponert terreng kan det finnes fuktig snø eller solskare.

Under nysnøen fra forrige uke er snødekket smelteomvandlet og homogent opp til omtrent 500-700 moh.

Et tynt lag med nedføyket overflaterim er observert høyt til fjells i indre strøk og det kan være lett å løse ut skred i dette laget. Det har også blitt observert kantkorn ved skarelag under siste ukes fokksnø. Utbredelsen av begge lagene er usikker.

Lørdag gikk det et middels stort personutløst flakskred ved Helligtinden på Tjeldøya.

For litt over en uke siden ble det løst ut et stort flakskred som gikk på nedføyket lag med overflaterim i nærheten av Rienatčohkka på Skjomenfjellet. Det er ellers få observasjoner fra dette området.

Det er svært mye snø for årstiden i Ofoten, og det er store skavler. I områder med mye svaberg (som Skjomen og Efjorden) finnes det mange glidesprekker.

Fjellvær

Mandag 18. mai 2020

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 19. mai 2020

Oppholdsvær. Bris fra nord. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nattefrost mange steder.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS