Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 27.03.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler seg fokksnø, for eksempel bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Sterk vind de siste dagene har allerede flyttet på mesteparten av nysnøen fra tidligere i uken, men påfyll av nysnø og sterk vind vil danne ferske lag med fokksnø i leområder i høyden. Mest utsatt er de deler av regionen som får mest nedbør.

Det er observert kantkorn i det gamle snødekket, men disse lagene virker til å være vanskelig å påvirke de fleste steder. Husk likevel at det kan være lett å påvirke lagene der snødekket er tynt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 26. mars 2020

I høyden bærer snøoverflaten tydelig preg av sterk vind fra sørvest de siste dagene. Snøen er generelt vindpakket hard med enkelte lommer av mykere fokksnø.

Etter mildværet denne uka er snøen fuktig under 400 moh.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn i nærheten av gammelt skarelag, men det er knyttet usikkerhet til hvor potent laget er. Observasjoner tyder på at det enten skal stor tilleggsbelastning til for å løse ut skred på dette laget, eller at det ikke er nok overliggende snø til å danne skred der snødekket er tynnere.

På Bjørnfjell meldes det torsdag om store skavler dannet etter kraftig vind fra sørvest de siste dagene.

Fjellvær

Torsdag 26. mars 2020

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om formiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 27. mars 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -5 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Kaldere om kvelden. Roligere vindforhold midt på dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS